Няма основание за стачка в „Мини Марица-Изток” според Трайчо Трайков
Няма основание за стачка в „Мини Марица-Изток” според Трайчо Трайков / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министърът на икономиката, енергетикита и туризма Трайчо Трайков не смята, че има основание за стачка в „Мини Марица-Изток". При стачка в мините обаче режим на тока няма да има, категоричен е той. Министърът не смята, че работниците в „Мини Марица-Изток" имат основание да са недоволни от заплащането си. „Там средното ниво на заплатите е 1550 лева, ами заместник-министърът ми взема 1520 лева", каза Трайков пред БНТ. Той допълни, че ръководството на дружеството има мандат за преговори от него. „Вярвам на хората в „Мини Марица-Изток", това са мъжки момчета и ръководителите на синдикатите са достатъчно разумни хора, по-скоро вярвам, че стачка няма да има", каза той.

Трайков обясни, че мините са добили повече въглища, защото има повече пазар за тях, защото е приключил процесът на рехабилитация в ТЕЦ „Марица-Изток 2", осигурена е възможността този ТЕЦ да работи с рекорден капацитет, уредени са въпросите с далекопроводите с ТЕЦ „Марица-Изток 1", така че и тази централа да започне да купува въглища и ръководството е оптимизирало технологичния и производствения процес. Според Трайков работниците в мините са намерили достойна оценка на своя труд чрез 15-процентното увеличение на заплатите през лятото. Министърът допълни, че печалбата на мините се увеличава, но далеч не е „космос". Очакваната годишна печалба е 19-20 млн. лв.

Според Трайков изграждането на нови реактори на площадката в Козлодуй е най-логичното нещо, което може да хрумне на някого, който управлява политиката в тази област.

„За мен е необяснимо все още защо навремето, когато се е избирало къде да се строи, е избран Белене. Причините за това са всякакви други, но не и логични и основателни. Затова нормалната логика е нов блок в Козлодуй да има. Това е начинът, по който и другите ядрени държави в Европа действат. Във Франция - най-голямата ядрена държава, политиката е, че ще се строят нови реактори, но на съществуващи площадки. Там има инфраструктура, има персонал, има опит. За мен площадката в Белене е една прекрасна база за развитие на всякакво друго производство - на брега на реката, с изградена инфраструктура, не енергийна обаче, с не лошо снабдяване с енергия, с възможност за комуникации, така че все нещо в Белене ще има, дори да не е ядрена централа. Там има възможност за икономическа дейност. За мен обаче Козлодуй е по-логичното, по-евтино и по-разумно място да се строи нов блок", коментира министърът.

Той допълни, че има направено предпроектно проучване, според което условията са на лице. Освен това според министъра нов блок в Козлодуй ще струва със сигурност по-малко отколкото да се изгради на ново място.

Трайков каза, че е привърженик на умерено оптимистичните сценарии по отношение на развитието на икономиката. Така той коментира тиражирани в медиите катастрофични сценарии за бъдещето на икономиката през 2012-а. „По-модерно, по-безопасно и е по-атрактивно да коментираш катастрофичните сценарии. Смятам, че те ще бъдат избегнати, въпреки че възможността за случването им не е нулева. Все пак съм убеден, че факторите в Европа, от които зависи избягването на катастрофа, ще предприемат правилните стъпки. Вече ги виждаме", коментира той.

Министърът допълни, че съставянето на прогнози е „рисково занимание", но по думите му винаги трябва да се работи с някаква цел и факти. Трайков припомни, че в бюджета е заложена прогноза за растеж от 2,9 процента за тази година, а според ЕК растежът ще е 2,3 на сто.