95 свободни работни места обяви Бюрото по труда в Търговище
95 свободни работни места обяви Бюрото по труда в Търговище / Борислав Курдов
95 свободни работни места обяви Бюрото по труда в Търговище
48659
95 свободни работни места обяви Бюрото по труда в Търговище
  • 95 свободни работни места обяви Бюрото по труда в Търговище

В началото на 2012 г. в Търговищка област има 95 незаети работни места, съобщи временно изпълняващият длъжността директор на Бюрото по труда в областния град Юлия Дечева.

Най-много са свободните позиции в Търговище – 55, като от тях четири са за висшисти. А най-голямо е търсенето на шивачки – 11, при които изискването е да имат завършено средно образование.

За Омуртаг и Антоново има 34 незаети работни места, а за Попово и Опака са обявени шест. В Попово се търсят двама възпитатели с висше образование и един лекар, а в Антоново и Омуртаг преобладаващата част от свободните позиции са за шивачи и пакетировачи.

Юлия Дечева уточни, че трудовите договори за обявените места са срочни, ако изрично не е споменато друго.

Тези места, обаче са твърде недостатъчни, имайки предвид, че регистрираните безработни в областта към момента са 9 043 лица. А това е със 156 повече, спрямо предходния месец, съобщават от Регионалната служба по заетостта. Според тях това се дължи основно на спада на местата по програми за заетост, по-конкретно по националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост”.

През последния отчетен месец в трите бюра по труда на областта са се регистрирали общо 924 безработни лица, като 81 са с възстановена регистрация.

Юлия Дечева припомни, че продължава и приемът на документи по програмите «Предприемчивите българи» и «По близо до работата», като с предимство са регистрираните безработни до 25 г., тези над 50 г. и освободените от работа след постоянен трудов договор.