Балчик ще има център за настаняване на деца, лишени от родителски грижи
Балчик ще има център за настаняване на деца, лишени от родителски грижи / Дарик Добрич, архив

Център за настаняване от семеен тип с капацитет 14 деца ще бъде изграден в Балчик. Стойността на проекта е 820 хил.лв, като средствата за строежа ще бъдат осигурени безвъзмездно от ОП"Регионално развитие". Финансирането ще се осъществи по схемата за деинституционализация на домове, предлагащи услуги за деца в риск.

Вече е подписан договорът за реализиране на проекта между община Балчик и МРРБ, съобщи началникът на отдел „Евроинтеграция и международно сътрудничество" в кметството Димитър Димитров. В центъра ще бъдат настанени деца до три години и младежи с увреждания, лишени от родителски грижи, предимно от дома в Крушари.

За целите на проекта ще бъде построена нова сграда с три корпуса и дворно пространство в балчишкия квартал „Балик". Обектът ще се намира в близост до аптека, детска градина, детски площадки и не много далеч от болницата, така че да бъде по-лесно обслужването на децата, поясни Димитров.

Междувременно общината ще кандидатства по ОП „Развитие на човешките ресурси" за осигуряване на средства за издръжката на дома. Центърът за настаняване от семеен тип трябва да отвори врати в края на 2013 година.