Щангист, хванат с допинг, се връща на подиума, пак ще е шампион – твърди треньорът му
Щангист, хванат с допинг, се връща на подиума, пак ще е шампион – твърди треньорът му / Радка Минчева, архив

Ивайло Филев - един от осемте български щангисти, хванати с допинг преди 4 години - има намерение да продължи със спорта непосредствено след като му изтече наказанието догодина. Това каза днес неговият треньор Слави Борисов.

Наказанието на 25-годишния спортист от Исперих изтича през юни 2012 г. Филев се състезаваше в категория 62 кг., четири пъти е европейски шампион в младежките формации, с мъжкия отбор е участвал веднъж на Световно първенство в Тайланд и се завърна с бронзов медал. Когато осмината тежкоатлети бяха заловени с допинг, Филев се готвеше за златен медал от Олимпиадата в Пекин. На тренировки постигах световните рекорди за категорията си - каза тогава за Дарик младият щангист.

Съвсем реалистично е от Ивайло да се очакват отново добри постижения - категоричен бе днес неговият наставник. Слави Борисов обаче сподели и единственият проблем, който стои пред него и неговите възпитаници. От 2 месеца те не тренират, тъй като общинската спортна зала в Исперих е затворена за ремонт - по обяснение на общинската управа. Ремонт обаче не се извършва - тревожи се Борисов и смята след Нова година да търси физкултурен салон в местно училище, където да тренират състезателите от клуб „Исперих". Сред тях са националната състезателка в кат. 69 кг. Айсел Закир и републиканският шампион при юношите в същата категория Динчер Алиев.