Откриват изложба Накитът- носител на памет, изящество и закрила
Откриват изложба Накитът- носител на памет, изящество и закрила / netinfo

Етнографска изложба "Накитът- носител на памет, изящество и закрила" ще бъде открита в джамията "Ахмед Бей" в Кюстендил, в 16 часа. Поканата е от Регионалния исторически музей.

За любовта на българката към разнообразните накити се говори в почти всички пътеписи на европейци, преминали през нашите земи. Описват се нанизите от парички, герданите, многобройното разнообразие от гривни, пръстени, прочелници, подбрадници и други. Всички те са дело на изкусни майстори - златари, въплатили вътрешните си усещания за естетика и красота във всяко бижу. В изложбата е отделено специално място за пресъздаване на златарско ателие с неговия богат инструментариум: наковалничка, менгеменце, поти (малки съдове за топене на метала), ширт или хате за филиграна, метален диск с полусферички за изчукване, наричан „ешек" или „туч"; клещи за теглене на метални нишки; различни длета, калеми, замбички, пинсетки (щепка), златарска везничка, газениче за нагряване на метала.  Използваните материали за направа на накити са мед, бронз, сребърни сплави, месинг, а след 30-те години на ХХ в. и алпака. За топенето им златарите употребявали борови въглища.

Изложбата представя разнообразие от накити от ХІХ и началото на ХХ в. и дава възможност на посетителите да се докоснат до тази уникалност и изящество: пафти, метални и мънистени колани; брошки и игли за украса;  разнообразни висулки „трепки" и декоративни копчета; накити за ръце - пръстени и гривни; гердани, жълтичници; обици, подбрадници, надушници; тепелъци и прочелници; амулетна верижка, муска, накити против уроки „хамалпия", амулетно кръстче, мъжки нагръден накит, мъжки накит „кюстек"; еремик, броеници, мънистено портмоненце и мънистено украшение; филигран, косичник, капица с парички, шишенце-ароматизатор от ХVІІІ в. и др.