Парламентът отхвърли президентското вето на пенсионната реформа
Парламентът отхвърли президентското вето на пенсионната реформа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Парламентът отхвърли президентското вето на пенсионната реформа
48182
Парламентът отхвърли президентското вето на пенсионната реформа
Дебатът между Яне Янев и Сергей Станишев
  • Парламентът отхвърли президентското вето на пенсионната реформа
  • Дебатът между Яне Янев и Сергей Станишев

Парламентът отхвърли ветото на президента Георги Първанов върху Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година, който предвижда реформа в пенсионната система чрез промени в Кодекса за социално осигуряване. Така депутатите потвърдиха решението си от следващата година плавно да се повишава пенсионната възраст с 4 месеца както за мъжете, така и за жените от всички категории труд.

По Конституция за преодоляване на президентското вето са необходими минимум 121 гласа в Народното събрание. В подкрепа на промените гласуваха точно 121 от депутатите - тези от ГЕРБ и независимите народни представители, докато всички останали се обявиха против тях.

По време на обсъжданията социалният министър Тотю Младенов коментира, че пенсиите и на сегашните пенсионери ще бъдат застрашени, ако не се направи реформа в пенсионната система.

Младенов отчете, че към момента приходите от осигуровки покриват по-малко от две трети от разходите за пенсии, а недостигът се покрива от средства от държавния бюджет. „Това са някои демографски тенденции - застаряването на населението, увеличаване на средната продължителност на живота и намаляване на броя на хората в работоспособна възраст, които ще допринесат за увеличаването на този дефицит", каза министърът.

Той отбеляза, че хората, които внасят осигурителни вноски, стават все по-малко, а периодът за получаване на пенсии става все по-продължителен.

От намаляването на броя на осигурените лица в резултат на демографската криза, при очаквано и сигурно застаряване на населението, ако не се вземат мерки за промяна, дефицитът на ДОО ще продължи да се увеличава ежегодно и ще бъдат застрашени пенсиите, включително и на сегашните пенсионери, коментира още социалният министър.

„Така едновременно повишаване на изискуемата възраст за пенсиониране и на необходимия осигурителен стаж се оказаха единствено възможната и абсолютно наложителна обоснована и навременна мярка", каза Младенов.

Той се обърна към народните представители с думите, че тази реформа е болезнена, но отчете ситуацията в България по отношение на демографската картина и заяви категорично, че управляващите са длъжни да вземат тези мерки.

БСП, Атака и ДПС се обявиха против пенсионната реформа и подкрепиха ветото на президента Георги Първанов. Лидерите на РЗС и БСП Яне Янев и Сергей Станишев си размениха реплики по време на дебата.

„Сега припявате, че едва ли не е дошъл краят на пенсионната система, като само с четири месеца се е увеличила пенсионната възраст. Вие сте царе на кражбата и корупцията и ако тези пари, които бяхте откраднали, бяха отишли за пенсионната система, пенсиите щяха да бъдат минимално по 500 евро", каза Янев.

„Може парламентът да се превърне в цирк, на какъвто бяхме свидетели, но ако говорим по същество все пак добре е да се помнят конкретните данни", отвърна Станишев. По думите му средната пенсия за четири години по време на управлението на оглавяваното от него правителство е нараснала с 86 процента. „Всички тези смешни, нелепи обяснения, хвърлящи към миналото, не могат да отменят единия прост факт - трета година няма не увеличение, няма индексация на пенсиите", каза Станишев.

Според него предлаганите промени не са реформа в пенсионната система. „Това е просто един експеримент, пестене на пари на гърба на хората и той не решава нито един сериозен проблем, освен че показва едно нещо - имаме правителство, което е непредсказуемо, правителство, което всеки ден може да си обърне позицията и България не може да планира живота си", коментира бившият български премиер.