Пореден опит за забрана на пушенето – мисия (не)възможна?
Пореден опит за забрана на пушенето – мисия (не)възможна? / снимки: БГНЕС, архив
Пореден опит за забрана на пушенето – мисия (не)възможна?
48135
Пореден опит за забрана на пушенето – мисия (не)възможна?
  • Пореден опит за забрана на пушенето – мисия (не)възможна?

„Битката с пушачите може да е загубена, но не и войната" - така преди година й половина един от най-видните борци срещу цигарите в България Маша Гаврилова прие победата на лобито на пушачите в Народното събрание над онези, които поддържаха влизането в сила на пълната забрана за пушене на закрито в България. Поправките в Закона за здравето имат дълга история - още мнозинството в миналия парламент гласува промяна, с която забрани от 1 юни 2010 г. тютюнопушенето на обществени места. Когато вече нямаше да е на власт. Под натиска на цигарената индустрия, собствениците на хотели и заведения обаче новите управляващи се разделиха по темата и превес успяха да вземат онези депутати, които подкрепиха по-либералния режим с разделянето на големите заведения на две - за пушачи и за непушачи и с оставянето на малките да изберат дали да работят с клиенти, които пушат или не. Въпреки знаците от премиера Бойко Борисов, че в ГЕРБ са склонни да уважат искането на бизнеса забраната да влезе в сила поне от 2013 година, здравният министър Стефан Константинов предприе решителната стъпка със законова промяна, която се планира да влезе в сила от 1 юни догодина. Какви са шансовете поправката да мине през парламента и да не бъде отхвърлена отново от депутатите и последиците от подобен ход?

Няма как председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин да посрещне с радост новината, че от 1 юни догодина вероятно ще бъде забранено пушенето на закрито. Аргументите на Рагин срещу мярката не са никак нови и преди две години и днес бизнесът брани приходите си. „На футболен език това се казва „автогол", но ще видим. Има една руска поговорка „Поживем - увидим", каза Рагин. Той допълни, че бизнесът няма да може да понесе тежестта от забраната, защото вече две години работи на себестой

Пореден опит за забрана на пушенето  мисия (не)възможна?
netinfo
ност, пазарът се е свил, но по думите му „пилците се броят наесен". „Разчитаме да депутата Емил Димитров, той знае за какво иде реч. Ако той успее да мобилизира част от депутатите, той носи на гърба си нашите проблеми, ако може да се справи да намери достатъчно симпатизанти от другите политически сили, може пък и да се променят нещата в парламента", каза Рагин.

На депутат Емил Димитров, както стана ясно, разчитат собствениците на заведения у нас, защото смятат както каза и Благой Рагин, че Европа действа лицемерно по въпроса - субсидира производството на тютюн, а удря накрая техния бизнес.

„Поддържам връзка с колегите в Гърция, в Испания. Колеги окупираха Брюксел преди седмица. Там някъде към 30 процента са затворени заведенията. Моите колеги в Европа не искат те да платят крайната цена. Значи Европа спонсорира производството на тютюн, субсидира със 70 млн. тези, които произвеждат. Тези, които обработват тютюна, си слагат надценка, печалба и накрая само ние плащаме цената - тези, които работим всъщност с крайния клиент", каза председателят на БХРА. Според него това е несправедливо. Той смята, че ако наистина се поведе борба за намаляване на тютюнопушенето, трябва да се започне от изкореняване на тютюна, забраняване на неговото търгуване и „полека-лека по този силов метод, за да може всички да понесат удара".

По думите на Рагин

в Гърция реално забраната за пушете била вече само формална.

„Който плати 20 000 евро, може да пуска клиенти, които да пушат. В Италия и Испания почти не се спазва, защото те се видяха в чудо - падат парите, падат министри, кой ти гледа сега дали пушиш или не пушиш. В шок и психоза е изпаднала цяла Европа, ние си нямаме работа... Но нека да видим как ще се развият нещата", коментира Рагин


Кой ще плати инвестициите на бизнеса,


който пригоди заведенията към изискванията на сегашната наредба е другият важен въпрос според Рагин. „Преди две години ние накарахме нашите колеги да изтеглят 50 млн. евро, за да си направят заведенията, които отговарят на санитарните изисквания - модерна вентилация, климатизация плюс преградни стени. Те си заложиха апартаменти, к

Пореден опит за забрана на пушенето  мисия (не)възможна?
netinfo
ъщи, кой каквото може, изтеглиха кредити и сега се чувстват измамени. Кой ще плати тази цена" попита Рагин. Той допълни, че собствениците на заведения са направили всичко възможно да изпълним тази наредба, а по думите му сега вече фалитът е неизбежен. Това означава по думите му, че негови колеги ще излязат на трудовата борса. „Можеше да се изчака. Директивата е до 2015 година, ние бяхме съгласни за 2013-а, 2014-а. Моите колеги са много притеснени, от Велико Търново искат протести, софийските колеги и те са настръхнали", коментира председателят на БХРА.

Протести засега не са планирани

Рагин изтъкна, че колегите му не са революционери, а бизнесмени и търся дипломацията, диалога. „Но много лоши сигнали идват. Особено в провинцията пазарът се е свил до краен предел. Окръжните градчета, там е много тежко положението. Те искат да търсят някакви протести, но както виждате едва ли ще има полза от това, а трябва да търсят друго препитание", каза той и допълни, че им е дал съвет да се захващат за селото, да отидат да гледат животни, билки, нещо, с което да могат да се препитават. „Сега вече абсурд да издържат по-слабите", каза още Рагин.

Маша Гаврилова, която допреди година оглавяваше отдела за „Опазване на общественото здраве" към здравното министерство, а днес продължава битката срещу цигарите вече в неправителствения сектор с проекта „Да върнем пълната забрана" е радостна от решението на правителството. И не смята, както и преди, че аргументите на бизнеса от евентуална загуба на клиенти, са основателни, дори и в кризата.

„Това ще бъде в полза на непушачите, които са избрали да живият здравословно и да не ги поставяме в условия да дишат 4000 вредни вещества, от които 60-70 канцерогенни. Така че това беше крайно време да се случи", каза Гаврилова.

Бизнесът само се оправдавал с кризата


На въпрос смята ли, че кризата и направените инвестиции в заведенията ще бъдат аргумент за тези, които ще се борят за поредно отлагане на забраната, Гаврилова обясни, че те са в правото си да извадят каквито аргументи пожелаят. „За тях сигурно кризата ще свърши през 2050 година", коментира тя.

Гаврилова е убедена, гледайки заведенията в другите държави, където е въведена пълна забрана, че заведение, което е добро, предлага хубава кухня, има хубава атмосфера, не остава празно. Нашите такива заведения също няма да бъдат празни, смята тя.

Експертът изрази мнение, че собственици търсят оправдание. Тя прогнозира „малък" отлив от заведенията след въвеждането на забраната, до

Пореден опит за забрана на пушенето  мисия (не)възможна?
netinfo
като хората свикнат с условията и се приспособят, но според нея това няма „да наруши" печалбите и оборотите. „Да ги чакаме да свърши кризата, за да бъде този сектор ужасно печеливш, че тогава да тръгнем, мисля, че е излишно и няма смисъл. Противопостави се бизнес на здраве. Аз мисля, че здравето няма алтернатива и не следва да го противопоставяме на нищо", коментира Гаврилова. Според нея въвеждането на пълна забрана е профилактична мярка с огромно значение, защото предпазва непушачите. „Въпросът е да защитим тези, които са избрали да живеят здравословно било на обществени места, било в работните помещения. За тях ни е грижа, а не за пушачите, които са направили своя избор", коментира Гаврилова.

На ход са депутатите в парламента - практиката показва, че когато става въпрос за цигари, няма партийна политика. Това което обединява и дели двете основни партии в НС по този въпрос е страстта към порока пушене и липсата на търпимост към него.