Над 350 модела плетени терлици подреди музеят в Горна Оряховица
Над 350 модела плетени терлици подреди музеят в Горна Оряховица / снимки: Община Горна Оряховица

Изложба на над 350 модела терлици е подредена в Историческия музей в Горна Оряховица. Показани са експонати, запечатали както характерни за Горнооряховско мотиви, така и модели от различни краища на страната.

Най-възрастната жена, предоставила плетиво за изложбата, е 91-годишната Еленка Панайотова от Писарево. От същото село са показани и модели, част от чеиза на местно семейство, както и типични за мюсюлманите терлици, и такива, боядисани с орехови черупки.

Над 350 модела плетени терлици подреди музеят в Горна Оряховица
netinfo

В изложбата са включени още експонати, изработени по модел от вестник „За жената" от 30-те години на миналия век, терлик, даден на доня Маргарита при посещението й във Велико Търново през 2005 г., дори и модел, с който Богомил Бонев излезе на сцената в „Х Фактор". В експозицията са показани и терлици от родопския край и модели, извезани със златна и сребърна сърма.

Традицията за плетене на терлици в Горнооряховския край води началото си поне от XIX в. Тогава Горна Оряховица е наричана Сухото пристанище и в нея функционират седем пазара. Един от тях, който се намирал на мястото на бившето кино, бил специализиран в търговията с вълна. Затова се смята, че абаджиите са били сред първите, проправили пътя на терлика в региона.

В залата на Историческия музей бе обособен и специален кът, в който три жени на място показваха своя майсторлък в плетенето.

Над 350 модела плетени терлици подреди музеят в Горна Оряховица
netinfo

Музеят получи и специален дар от зам.- кмета Йорданка Кушева - ръкоделия, дело на три поколения жени в рода й. Фондът на музея се обогати с терлички, изплетени от 81-годишната баба на Йорданка Кушева, покривка, избродирана от майка й и кукла, изработена от самата нея.

Най-пъстрата изложба за годината ще остане подредена в Историческия музей в дните преди Коледните празници и всички горнооряховчани и гости на града ще могат да разгледат тези позабравени символи на домашния уют - плетените терлици.