Предлагат и българите в чужбина да могат да бъдат депутати
Предлагат и българите в чужбина да могат да бъдат депутати / Sofia Photo Agency, архив
Предлагат и българите в чужбина да могат да бъдат депутати
48107
Предлагат и българите в чужбина да могат да бъдат депутати
  • Предлагат и българите в чужбина да могат да бъдат депутати

Българите в чужбина трябва да имат възможност да се кандидатират и да бъдат избирани за народни представители. Около тази идея се обединиха повечето от участниците в кръгла маса на тема „Участие в управлението на страната на българите, живеещи в чужбина". Събитието беше организирано от омбудсмана Константин Пенчев.

По време на дискусията стана ясно, че въпросът стои без решение вече прекалено дълго време. Емигрантите настояха за равнопоставеност що се отнася до политика и изборно право. Омбудсманът напомни, че все повече и повече българи бягат в чужбина, което предразполага и формирането на отделен избирателен район за тях: „Реалността е следната и тя се видя при последното преброяване. Видя се колко ние намаляваме в България и колко се увеличават нашите сънародници в чужбина. Ако ние ги отблъснем изобщо да не участват в политическия живот, по този начин ние рискуваме да ги отблъснем, да не се интересуват повече за съдбата на България, което едва ли е полезно за когото и да било".

Повечето парламентарно представени партии и отговорните институции подкрепиха тезата на омбудсмана. Липсваха обаче представители на управляващите от ГЕРБ.

Крайна позиция зае редакторът на българския вестник в Кипър Георги Донков, който заяви, че емигрантите открай време биват третирани от държавата като друга стока хора: „Българите в чужбина са наричани в трето лице множествено число и ние сме сякаш някаква виртуална група, която съществува, когато е удобно и не съществува, когато не е удобно. Към този етап единственото нещо, което липсва, за да се регламентират изборните права на всички нас, българите, които живеем в чужбина, е само и единствено политическа воля, или по-скоро има политическа воля да не се регламентират тези права".

Омбудсманът се зарече, че ще продължи да обръща внимание на проблема, докато той не бъде решен.