Иран се подигра на Обама заради безпилотния самолет
Иран се подигра на Обама заради безпилотния самолет / снимка: Reuters

Говорителят на иранското външно министерство се изказа иронично за искането на американския президент Барак Обама Техеран да върне на САЩ безпилотния самолет, заловен на иранска територия, посочвайки, че Обама е "забравил", че става въпрос за шпионска мисия.

"Обама, изглежда, е забравил, че иранското въздушно пространство беше нарушено и че е имало шпионска операция", заяви Рамин Мехманпараст, цитиран от агенция Фарс. По-добре би било американският президент да поднесе извинения и да признае за това нарушение, добави той. "САЩ трябва да знаят, че тази акция поставя в опасност мира и сигурността в света, и трябва да отговарят за това", подчерта още говорителят на външното министерство.

Малко по-късно министърът на отбраната Ахмад Вахиди също отхвърли искането на САЩ. "Техният безпилотен самолет наруши въздушното ни пространство и е собственост на Ислямската република, като ние ще решим какво да правим с него", подчерта министърът.

В понеделник вечерта Обама поиска от Техеран да върне наблюдателния безпилотен самолет RQ-170 Sentinel, който Иран залови на 250 км навътре в своята територия на 4 декември, припомня БГНЕС. След това държавният секретар Хилари Клинтън уточни, че Вашингтон е изпратил официално искане до Техеран, но добави, че "предвид досегашното поведение на Иран, ние не очакваме това да стане".