Предлагат узаконяване на имоти срещу такса, според Борисов е абсурд
Предлагат узаконяване на имоти срещу такса, според Борисов е абсурд / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Предлагат узаконяване на имоти срещу такса, според Борисов е абсурд
48035
Предлагат узаконяване на имоти срещу такса, според Борисов е абсурд
Кристалина Георгиева
  • Предлагат узаконяване на имоти срещу такса, според Борисов е абсурд
  • Кристалина Георгиева

Еднократно узаконяване на незаконното строителство срещу 10 на сто от стойността на имота - за това настоя председателят на КРИБ Огнян Донев в началото на срещата на бизнеса с правителството „Европа - презареждане". Донев настоя също и за еднократната данъчна амнистия към бюджетните плащания, по-строг контрол от страна на НАП и категорично спазване на срока за свързването на касовите апарати с данъчната администрация.

„Като че ли всичко започна с фаустовския договор между банкери и политици. В България трябва да си отговорим на въпроса - неокейнсианство или либерализъм, искаме ли икономика на офшорките, консултантите и приятелските кръгове или конкурентоспособни и социалноотговорни икономически субекти", каза Огнян Донев.

Той допълни, че в КРИБ разработват един отворен пакет от мерки за насърчаване на добросъвестните работодатели, въвеждане на облагане с данъци и осигуровки по аналог при драстични разминавания в секторите туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, текстил и готово облекло, охранителния сектор, въвеждане на данък върху земеделската земя - единна ставка, от която 50 на сто или друг процент се опрощава за обработваемите площи, еднократно узаконяване на незаконното строителство срещу такса от 10 процента.

Последната идея премиерът Бойко Борисов определи като „абсурд". „Това с 10-те процента - абсурд! Това означава, че пред „Шератон" някой може да си направи сграда, плаща 10 на сто и го узаконяваме. То няма и логика, но... Не всички ваши предложения са приемливи и правилни", коментира Борисов.

Огнян Донев отвърна: „Господин Борисов, знаете, че в нашите географски ширини трябва да поискаме повече, за да получим нещо".

От своя страна премиерът коментира през смях , че това е „тактиката „Дянков", но „обратно": „Ако това е тактиката „Дянков", той само че на обратно действа", каза премиерът и смеейки се, обясни метода на вицепремиера.

Предлагат узаконяване на имоти срещу такса според Борисов е абсурд
netinfo
България е сред трите държави в ЕС, които имат най-нисък дефицит и нисък външен дълг, заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева по време на срещата на бизнеса с правителството. „Независимо от факта, че България е в този сандвич между Румъния и Гърция, все пак даже след ревизията на растежа надолу, имаме позитивна перспектива за 2012 година. Разбира се, не сме Полша, не сме Швеция, не сме Естония", коментира Георгиева.