Президентът наложи вето на закона, който включва и пенсионната реформа
Президентът наложи вето на закона, който включва и пенсионната реформа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Президентът наложи вето на закона, който включва и пенсионната реформа
47984
Президентът наложи вето на закона, който включва и пенсионната реформа
  • Президентът наложи вето на закона, който включва и пенсионната реформа

Президентът Георги Първанов наложи вето върху Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2012 г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В мотивите за решението си държавният глава припомня, че е настоявал правителството да формулира ясно своя антикризисен план, за да потърси необходимата максимално широка подкрепа, без която осъществяването на реформите - в т.ч. и в осигурителната, и в пенсионната сфера, по думите му е невъзможно или неефективно.

Президентът върна с указ бюджета на общественото осигуряване за ново разглеждане в парламента заради увеличаването на пенсионната възраст с четири месеца, което ще започне от догодина и ще продължи в следващите три години. Още вчера Първанов изложи част от мотивите си за това решение: „За мен основното е отсъствието на предсказуемост в поведението на държавата. Само преди година всички ние приехме, друг въпрос е кой с какви чувства, договореност - решение, постигнато с висока степен на съгласие, за етапите и характера на пенсионната реформа. И сега този модел се променя".

В съобщението за наложеното вето, президентът заявява, че многократно е призовавал за предприемането на широкомащабни антикризисни мерки, които да намалят тежките последици от кризата. „Смятам, че социалната цена за преодоляването й следва да се сподели солидарно от всички социални групи", добавя президентът.

Той определя гласувания закон като „едностранен отказ на управляващите от поетите и нормативно установени задължения в противоречие с утвърдените принципи на социалния диалог". Първанов оспорва и разпоредбите, с които срокът за изчисляване на размера на обезщетенията при временна неработоспособност, майчинство и безработица се увеличава с по шест месеца. Това според него ще доведе до намаляване на размера на обезщетението на болните, майките и безработните.