Младенов: Новите пенсии след 1 януари 2014-а ще са според приноса в системата
Младенов: Новите пенсии след 1 януари 2014-а ще са според приноса в системата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Младенов: Новите пенсии след 1 януари 2014-а ще са според приноса в системата
47889
Младенов: Новите пенсии след 1 януари 2014-а ще са според приноса в системата
  • Младенов: Новите пенсии след 1 януари 2014-а ще са според приноса в системата

От 2014 г. пенсиониращите се хора ще могат да бъдат сигурни, че ще получават такава пенсия, каквато отговаря на приноса им към пенсионната система. Така социалният министър Тотю Младенов защити предложението на управляващите за вдигане на пенсионната възраст с по четири месеца в следващите години. По думите на Младенов кризата в Европа е принудила управляващите да вземат мерки, за да финансират системата.

Министърът обясни, че пред последните няколко седмици е месеци обстановката коренно се е променила и Европа отива в тежка ситуация по отношение на икономиката и финансите. Когато има икономически растеж, има по-голяма заетост, повече осигурени хора, повече приходи в осигурителните системи и по-високи доходи, допълни той и изтъкна, че когато има криза тези фактори не са налице.

„Тъй като осигурителната система е солидарна по отношение на първия си стълб, ние искахме да изтеглим част от тези мерки, които да започнат да се изпълняват, които миналата година подписахме със синдикатите и работодателите, просто изтегляме част от тези мерки да бъдат изпълнени по-рано", каза социалният министър.

Младенов каза още, че мерките, които управляващите предлагат от 1 януари догодина с увеличаването на осигурителния стаж и възрастта за пенсия и от 1 януари 2013 година за осъвременяване на пенсиите спрямо инфлацията и от 1 януари 2014 година – падане на тавана за новоотпуснатите пенсии след тази дата, хората от сега ще знаят, че тези, които ще се пенсионират след тази дата, ще получават такава пенсия на база на техния осигурителен принос в системата. Това е изключително важно послание за тях, смята министърът.