• Размер на шрифта:

НОИ и инвалидните пенсии: проблеми и възможности

7 декември 2011 11:17 | Автор: | Eлена Бейкова

НОИ и инвалидните пенсии: проблеми и възможности
© снимка: Sofia Photo Agency, архив  
Още по темата

Според последните данни на Националния осигурителен институт през тази година са изплащани малко над 968 000 инвалидни пенсии. Право на тях имат хората в трудоспособна възраст, които са с намалена работоспособност, хората в пенсионна възраст, които също имат намалена активност, както и младежите-инвалиди, ако имат 1 година трудов стаж. През последните няколко седмици в дебата за пенсионната реформа, представители на правителството изразиха мнение, че този брой е прекалено висок, и че контролът върху издаването на решенията за намалена работоспособност трябва да бъде затегнат. Макар и в отсъствието на синдикатите, съветът за тристранно сътрудничество започна обсъждането на идеята за прехвърляне на ТЕЛК комисиите за експертиза на работоспособност към Националния осигурителен институт. Лекарите от експертните комисии се обявиха против тази идея и предупредиха, че това е начин за оказване на натиск върху тях при издаване на решенията за хората с увреждания. Според тях броят на инвалидните пенсии за хората в работоспособна възраст не е по-висок от средното за Европа и не тежи толкова на НОИ. За тази форма на контрол се обяви бившият управител на института Йордан Христосков. Какви са дефектите на системата за определяне на инвалидност и право на инвалидна пенсия?

От данните на НОИ става ясно, че приблизително 500 000 българи получават инвалидна пенсия като водеща пенсия, заради намалената им работоспособност. Право на този вид пенсия имат хората с над 50 процента намалена работоспособност. Останалите над 460 000 пенсии се изплащат под формата на добавки към основните пенсии на хората и размерът им варира между 27 и 30 лева. Хората с намалена работоспособност, които реално имат право на инвалидна пенсия, не са толкова много, заяви за Дарик д-р Манаси Николов, председател на една от столичните лекарски комисии.

Той изчисли, че у нас при 500 000, а при население от 7,5 млн. души 10 процента са 750 000 души, което означава, че по този показател страната ни е под средното на света. „Аз не виждам да е чак толкова страшно бреме, което да тежи на НОИ", коментира той.

Д-р Николов не отрича, че броят на хората, които имат право на инвалидна пенсия, продължава да нараства. Той работи в онкологична ТЕЛК-комисия, където броят на тези хора с инвалидност нараства. „Заболеваемостта от рак непрекъснато расте, така че няма как да намалява броят", допълни Николов.

Броят на инвалидните пенсии у нас не е чак толкова голям, твърди и бившият управител на НОИ Йордан Христосков. Той посочи като примери Полша и Италия, където броят на тези пенсии е около 30 процента от общия брой пенсии. У нас те са около 18 процента.

„Не е само български този проблем. Навсякъде, където се повишава възрастта или има по-строги условия за достъп до пенсии, инвалидността е начин да се прескочи бариерата. В България делът на инвалидните пенсии от около 8-9 на сто от началото на реформата от 2000 година се увеличи на около 17-18 процента от общия брой пенсии. Сега са около 430 000 трудови инвалидни пенсии отнесени към над 1,7 млн. пенсии за трудова дейност делът е под 20 на сто, така че не толкова страшно", коментира Христосков. Удвояването според него се дължи и на обективни фактори. Той припомни, че от началото на реформата възрастта за пенсия е увеличена с пет години, а колкото по-висока става възрастта за пенсия, толкова повече се увеличава рискът от инвалидизация. „При една жена до 55 години рискът от инвалидизация е по-малък, но при жена между 55 и 60 година нараства. Ние ако вдигнем възрастта до 70 години, аз ви гарантирам, че 50 на сто ще са инвалидите съвсем по обективни причини, не говоря за далавери или корупция в ТЕЛК и така нататък", каза Христосков. По думите му правителството говори „много на едро".

Д-р Манаси Николов отхвърли идеята за контрол върху работата на ТЕЛК комисиите чрез прехвърлянето им към НОИ и посочи ефектите от вече въведени мерки за затягане на контрола: „Затягането на контрола беше въведено през 2005 година, когато към всяка ТЕЛК беше включен и представител на НОИ. Освен това в НОИ всяко решение, всеки нов инвалид, документите му се преглеждат от специална тричленна комисия във всеки НОИ. И след като е въведен такъв контрол и броят на инвалидите не се е променил, това означава, че просто хората са си болни. Единственият реален вариант да бъде намален броят на инвалидите е хората в пенсионна възраст да не бъдат преглеждани от ТЕЛК и да бъдат окачествявани като инвалиди, а просто да минават в една медико-социална комисия към Агенцията за социално подпомагане и там да се определи от лекар, социален работник, ако искате от юрист, но там да се определи има ли нужда този човек от някаква социална помощ. Защото напълно естествено е един човек на 80 години да не може да изпълнява трудовите задължения, които са критерий за 30-годишен човек".

От своя страна Йордан Христосков подкрепи прехвърлянето на експертизата за работоспосбност към НОИ, както и изваждането на инвалидните добавки на пенсионерите и прехвърлянето им към социалното министерство.

Според него техният източник на финансиране не трябва да бъдат приходите от осигурителни вноски и тогава дефицитът в НОИ би бил много по-малък, а трябва да бъде държавният бюджет, защото това е форма на социално подпомагане на човек с увреждане.

Един от дефектите на здравната система у нас може да доведе до увеличаване на броя решения за отпускане на инвалидни пенсии, твърди д-р Манаси Николов: „Примерно човек получава световъртеж. Той винаги бива приет, понеже няма пътека за временно пристъпно нарушение на съзнанието или на мозъчното кръвообръщение. Той бива приет с диагноза инсулт, защото пътеката е за инсултноболни. И той излиза с епикриза, че е преживял инсулт. Тази епикриза явява се на ТЕЛК и тя е длъжна да му даде група инвалидност", коментира Николов.

Друг дефект на системата посочи Йордан Христосков: „Ние оценяваме спрямо здравия човек, а би трябвало за всяка отделна професия да се оценява спрямо професионалните задължения за този човек. Например аз съм преподавател в университет. Някакво физическо увреждане при мен, да кажем заболяване на опорно-двигателния апарат с нищо не променя моя капацитет, но ако ми се увреди зрението, това вече е много сериозно увреждане за моята професия. Трябва да оценяваме спрямо професията", смята бившият управител на НОИ.

Хората с намалена работоспособност под 50 процента нямат право на пенсия, което също е слабост на системата, заяви д-р Николов.

„През 2000 година взехме пример от немската система, където всяко заболяване се оценява с някакъв процент намалена работоспособност. Идеята беше всеки инвалид да получава някаква пенсия. НОИ обаче каза, че е трудно на всеки да се изчислява индивидуална пенсия и до 50 процента никой няма да получава пари, от 50 до 70 процента ще вземат едни и същи пари. Е, тогава защо беше въведена тази система, за да могат всички хора, които са до 50 процента инвалиди, да не могат да получават пари. Значи те са инвалиди, но НОИ каза: не са достатъчно инвалиди, за да им даваме пенсия", коментира д-р Николов.Етикети: НОИ, ТЕЛК, ТЕЛК комисия, Манаси Николов, Йордан Христосков, инвалидни пенсии

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • »
#11

емил - 20.01.2017 г. 14:50:42

здравеѝте , мили хора искам да попитам ас сам на 30 години не подвижен почти несъм осигорен не получавам никакав дохот искам да ми кажете към кого мога да се обърна а сам текака във това састояание 17 години от година на година ставам по зле моля ште ви буда благодарен ако ме напутствате или ме помогнете кам кого да се обърна за помошт

#10

златко - 06.05.2015 г. 07:50:57

Господа от нои искам да подам сигнал за една жена която получава ивалидна пенсиа от 2 или3 гозини името на тази уш болна жена се казва гюлгибар юзеирот пловдив живее на ул димитър талев 26 тази жена не плащала осигоровки моля направете проверка с фълшиф телклие родена о3 16 1968год пускам тоз сгнал как се източва нои

#9

Данка Стоянова - 07.04.2015 г. 16:06:55

Вземам инвалидна пенсия от 260 лв. Трудоустроена съм с право на чужда помощ с придружител, за което получавам 85лв. Имам ли право на великденски добавки? Пощенската служителка ми каза, че щом получавам пенсия 345 лв нямам право на такива, но нали тези 85лв са за придружител?

#8

Жени - 04.03.2014 г. 17:59:10

Какви проценти, какви групи, какви пенсии? Може да си съвсем здрав и да те пишат 99 процента инвалид. Стига да си платиш определената сума. Нямаш ли пари за рушвети, може едва да си жив, но не се класираш дори до половината от 50-те процента. Това е тъжната истина за жалката система.

#7

иванка - 28.12.2013 г. 14:08:05

Какъв е размера на добавката за първа група с чужда помощ към основната пенсия за старост

#6

kazanlak - 07.12.2011 г. 18:30:49

v na6e selo ima 99 invalida dase kaji.za6oto-ima takiva-vseki-dava-pari-i azsam-ivalit-nali.Ama-ima invalidi-koito-nevijdat-ama-za-tqh-nqma-pensiq-ivalit-ie-100%4.p,za-tqh-nqma-pensiq dano davidq koi sa invalidite v taq hubava Balgariq-kato-neq-nqma.

#5

Баба Хола - 07.12.2011 г. 18:28:23

Е добре аз съм инвалид, Рак на гърдата, 10 химиотерапии, 25 лъчеви нагревки, операция и какво да не взимам инвалидна пенсия и да чакам докато се разпадна съвсем, но да работя все едно нищо ми няма. Насъскват едни групи срещу други, разделят ни за да се намразим съвсем. Ей ХОРА човеци ли сте или някакви примати дето се бият за хапка храна. Не се поддавайте, управляващите нарочно ни пускат по някоя водна белким не им търсим кусурите.

#4

Възмутен - 07.12.2011 г. 15:36:10

Защо има толкова инвалидизирани? Не познавате ли поне един човек, който е измислен инвалид? Аз ще ви кажа фрапиращ пример: в Козлодуй на пазара излиза всеки ден да продава селскостопанска продукция една жена, която е инвалид Първа група с придружител. Всички я знаят, само НОИ-не. Защо? Защото мъжа й, така наречения Иван Дългия е блюдолизецът на всяка власт.. Ето, дано НОИ прочете този сигнал и се самосезира за проверка.

#3

Вэзмутен - 07.12.2011 г. 15:33:26

Защо има толкова инвалидизирани? Не познавате ли поне един човек, който е измислен инвалид? Аз ще ви кажа фрапиращ пример: в Козлодуй на пазара излиза всеки ден да продава селскостопанска продукция една жена, която е инвалид Първа група с придружител. Всички я знаят, само НОИ-не. Защо? Защото мъжа й, така наречения Иван Дългия е блюдолизецът на всяка власт.. Ето, дано НОИ прочете този сигнал и се самосезира за проверка.

#2

rumen221 - 07.12.2011 г. 14:42:34

ДЯНКО-О-ОФ, ДЯНК-ОФ…,

В наше село, когато някой се жени го питат …:
- „… Имаш ли инструмент, да оправиш булката…”
- Та така – като го надървиш и вземеш властта – трябва да можеш и да „оправиш булката”, а не да викаш, че някой е трябвало да ти я е управил „преди 20 години”…

ЗАТОВА КАЗВАМ – Ето това е „булката която трябва да „оправиш”…:
- Качването на възрастта за пенсиониране при днешната продължителност на живота и състоянието на здравеопазването не е реформа, е ГЕНОЦИД УПРАЖНЯВАН, ЧРЕЗ ЗЛОУПОТРЕБА С ВЛАСТ…!!!

РЕФОРМА, е „отсяването на сеното от плявата”…, ЗАЩОТО… „– ДЪРЖАВАТА, ТОВА НЕ СА САМО РАБОТЕЩИТЕ …!!!

1. Работещите гражданите сме се обединили (съгласно Чл.12 от Конституцията) в „чиста” Солидарна пенсионна система…, подпомагана от „Общата капиталова система” – Сребърен фонд…
- ТОВА Е ВЗАИМНО ОСИГУРЯВАНЕ… САМО МЕЖДУ РАБОТЕЩИТЕ…!

2. Държавата ТРЯБВА незабавно да си поеме задълженията по Чл.51 от К-ята… и спре да плаща от парите за пенсии – социалните помощи, КОИТО НЕ СА ПЕНСИИ ЗА СТАЖ И ВЪЗРАСТ…!!! Йезуитски наречени…:
- „Вдовишките социални добавки”, „Добавки за възраст”, „Социални пенсии”, „Президентски пенсии” и други подобни плащания…
- ТОВА Е СОЦИАЛНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА…!!

3. „Здравното взаимно осигуряване за инвалидност”, наречено ЗЛОУМИШЛЕНО - „Инвалидни пенсии”, съгласно Чл.52 от К-ята, ТРЯБВА да се плаща от Здравните осигуровки…
- ТОВА Е ЗДРАВНО ВЗАИМНО ОСИГУРЯВАНЕ, подпомагано от Държавата…!!!

4. Максималния размер на СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, задължително ТРЯБВА да е под размера на минималната пенсия от 136лв, КОЯТО Е ДОХОД ОТ ЧЕСТЕН ТРУД…
- ТОВА Е СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ…

5. Съгласно Чл.60 от К-ята, РАЗЛИЧНОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ, И „ТАВАНИТЕ” за облагане и осигуряване са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ ОБЛАГАНЕ (сега ДАНЪК ДИВИДЕНТ е само 5%, а искат да го намалят на 1%...!)…!!!”

- ЕТО ТОВА Е РАЗЛИКАТА, МЕЖДУ ДЯНКОВИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ДИВАЩИНИ… И МОЕТО РАЗБИРАНЕ ЗА РЕФОРМИ…???

- БОКО, ЩОМ НЕ ИСКАШ С ТЕБ… ЩЕ ГИ НАПРАВИМ И… БЕЗ ТЕБ…!!!

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • »

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Диpектоp на мебелна фабpика отишъл в командиpовка в Паpиж. Вpъща се и разказва впечатления: - Страшен град! Какви улици, какви магазини! - А жените? -… Виж още