Откриха Софийския международен панаир на книгата
Откриха Софийския международен панаир на книгата / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Откриха Софийския международен панаир на книгата
47809
Откриха Софийския международен панаир на книгата
  • Откриха Софийския международен панаир на книгата

Софийският международен панаир на книгата беше открит в НДК за 30-ти пореден път. Тази година изданието ще бъде тематично насочено към културата на Франция. В панаира на книгата участие взимат над 130 български и чуждестранни изложители.

Щандовете са разположени от първи до трети етаж в НДК. Панаирът на книгата ще продължи до 11 декември. Специално за откриването на юбилейното издание пристигна принцесата на Нидерландия Лаурентин ван Оранйе, за да представи своята книга за деца "Мистър Фини и светът надолу с главата".

Юбилейният 30-ти панаир на книгата беше открит от столичния кмет Йорданка Фандъкова, която отбеляза, че с всяка изминала година изложението привлича повече изложители и посетители. "Независимо, че светът се дигитализира, изключително важно е, че книгата си остава един прекрасен подарък за всеки един - и за малки, и за големи, каза още кметът на столицата.

Откриха Софийския международен панаир на книгата
netinfo

Специално за откриването на панаира в България пристигна принцесата на Нидерландия Лаурентин ван Оранйе. Тя представя на родните читатели своята книга за деца „Мистър Фини и светът надолу с главата".

"В своето пътуване по света Мистър Фини научава две важни неща, които аз съм взела от своя живот или съм вложила в неговия - вече предполагам, че сме се слели. Той научава, че ако задаваш въпроси, никога не си сам, и че отговорите често пъти са по-близо отколкото
предполагаш. Надявам се още много пъти да бъда в София и че Мистър Фини ще вдъхнови много млади и по-стари българи", каза Оранйе.

Още първия ден на изданието привлече много посетители. Намалението на книгите в панаира е около 20%, хит обаче се оказаха щандовете с книги на промоционална цена от 5 лева.

"Гледам тази книга, която наистина е много ценна, струва само 5 лв. и струва, колкото един обяд. При обядът човек хапва и след това забравя, докато тази книга остава, особено аз винаги взимам книги, които многократно ще препрочитам", каза един от посетителите на панаира.

Панаирът ще бъде отворен от 10 до 20 часа до 11 декември.

Откриха Софийския международен панаир на книгата
netinfo