Ловеч домакин на корейска гостуваща изложба
Ловеч домакин на корейска гостуваща изложба / archiv.DarikNews

От 5 декември, две седмици Ловеч ще е домакин на гостуващата изложба „Книги, фотографии и изделия на приложното изкуство на КНДР", която ще се открие в изложбената зала на Регионалния исторически музей в кв. Вароша -  пл. „Тодор Кирков" в 16 ч., информираха от пресцентъра на общинската администрация.

Гостите ще се докоснат до  културата, изкуството и традициите в Северна Корея, ще видят брошури, книги и материали за страната, картини живопис. Експозицията идва в Ловеч благодарение на сътрудничеството между общината, музея и посолството на Корейската народно-демократична република, откъдето се очакват гости на откриването.

Основната част от изложбата-базар са живописните картини, инкрустирани със самороден седеф, изпълнени в традиционната мозаечна техника. Гланцът и цветът на раковините, които са основен материал на изображението, се съхраняват дълго, откъдето идва и името на техниката "ман-нен-хва", т.е. "вечна картина". 

Корените на това изкуство са в далечното минало преди повече от 1000 години. Тогава корейските майстори започнали да украсяват различни предмети от бита и мебели с раковини и черупки от мекотели. Постепенно това изкуство добива своите форми и през 60-те и 70-те години на миналия век художниците обединяват елементите на приложното и изобразителното изкуство и създават нов тип мозайка.

Гоблените, бродирани върху копринена основа, представляват прецизно предадени природни картини. Богатствата от цветове и финото изпълнение ги прави акцент в изложбата.