Напрежението в БДЖ ескалира, железничари обявиха гладна стачка
Напрежението в БДЖ ескалира, железничари обявиха гладна стачка / снимка: Sofia Photo Agency, архив - Юлиана Николова

Двама души от "Пътнически превози" - район Пловдив обявиха гладна стачка, съобщи за Дарик Любомир Милков от регионалния железничарски синдикат.

Гладна стачка започнаха 56-годишният Недко Кертов, който работи в "Пътническа служба" - Пловдив, и Недялка Зоева, кондуктор "Пътнически превози" - район Карлово. Кертов е прегледан от лекар и му е препоръчано да не гладува, защото състоянието му не е добро, но въпреки съветите на колегите му, той е започнал гладна стачка. По-късно обаче се е отказал и настоял за 24-часови преговори до подписване на споразумение, в което да залегнат договорените клаузи от 10 март 2011 г.

Ефективната стачка в БДЖ продължи 11-и ден. От 237 влака, които е трябвало да се движат между 8 и 16 часа, стачката на железничарите е спряла 179, съобщиха от пресцентровете на КНСБ и КТ "Подкрепа". Някои от влаковете са отменени от началната им гара поради стачкуващи служители и се движат в малки отсечки на междугарията, пише в съобщението.

Железничарите стачкуват от 24 ноември насам. Всеки ден оттогава бяха спирани влаковете между 8.00 и 16.00 ч. Това предизвика недоволството на пътниците, които останаха без железопътен превоз, няма и осигурен автобусен транспорт от БДЖ. Хората се трупат по спирките на автобусите, а те превозват пътници над регламентирания капацитет.

Други новини от Пловдив