Цветанов за ранното пенсиониране: Как полицай на 55 ще гони младеж на 25
Цветанов за ранното пенсиониране: Как полицай на 55 ще гони младеж на 25 / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Вътрешният министър Цветан Цветанов в „Седмицата” – 03.12.2011
47733
Вътрешният министър Цветан Цветанов в „Седмицата” – 03.12.2011
  • Вътрешният министър Цветан Цветанов в „Седмицата” – 03.12.2011

Финансовото министерство прави анализ на възможността служители от прокуратурата, МВР, съдилищата, Министерството на отбраната сами да си плащат осигуровките и това ще стане, но не по-рано от 3-5 месеца. Това каза в предаването "Седмицата" на Дарик радио министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Той обясни, че е технологично невъзможно това да се случи от началото на годината.
В отговор на въпроса какъв е смисълът това да се случва, като заплатите на съответните чиновници се увеличат със сумата, която ще им бъде удържана за осигуровки, Цветанов посочи, че парите ще отиват в края на всеки месец в НОИ, което не се случвало в момента. Сега по думите му държавата превежда тези суми в пенсионната система със закъснение.

Министър Цветанов посочи, че има логика да се получават 20 заплати при пенсиониране на служителите на МВР, защото те нямат бонуси през останалото време, ако например през даден месец са заловили престъпни групи. Попитан каква е логиката обезщетенията при пенсиониране на полицаите да бъдат по-големи в сравнение с тези на учителите например, вътрешният министър отговори така: „В последната близо година бяха много страните, които искаха да провокират демотивация, искаха да създадат несигурност и най-важното - противопоставяне между двете съсловни организации. Аз мога по тази логика да попитам с какво лекар, който получава на края на месеца заплата например от 20 000-30 000 лева, е допринесъл повече със спасяването на два-три човешки живота, от полицаи, които са предотвратили или които са задържали особено опасни престъпни групи. Полицаят си получава заплатата на края на месеца и няма възможност да бъде стимулиран по някакъв начин с допълнителен бонус, защото имаме бюджет".

Цветанов аргументира и ранното пенсиониране в системата: „Как си представяте един служител, полицай, на 55 години да гони при необходимост един 25 или 30 годишен младеж".