Минималното майчинство остава 240 лв.
Минималното майчинство остава 240 лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Засега минималното обезщетение за майчинство няма да се увеличава от 240 на 270 лв., каквито бяха първоначалните планове на правителството за следващата година. Това стана ясно от думите на социалния министър Тотю Младенов пред Нова телевизия. Периодът, който се взема за база при изчисляване на майчинството, обаче става 24 месеца, а не 18, допълни той.

„България е единствената страна в Европа с толкова дълго майчинство и ние въпреки кризата го запазихме. Запазихме обезщетението от 90 процента от работната заплата за 410 дни", коментира Младенов и допълни, че в момента има дебат в ЕС дали то да е 16 или 20 седмици.

Минималната заплата ще стане 290 лв. от след като от 1 септември тази година нарасна с 30 лв. до 270 лв. Младенов обясни, че минималното майчинство никога не е било обвързано с минималното трудово възнаграждение. От 1 юни догодина минималната пенсия става 145 лв. при 136 лева сега.

По отношение на социалния диалог в страната министърът обясни, че такъв се прави, когато у трите страни има разум. „Когато една от страните се опитва да извива ръцете на другата, това не е социален диалог", допълни Младенов.

Решението за вдигане на пенсионната възраст с една година от 1 януари 2012 година е политическо решение на ГЕРБ, категоричен бе министърът. Той допълни, че с мерките, които се предлагат от правителството и от синдикатите и работодателите, трябва максимално да се стабилизира системата. Няма наплив от хора, които желаят да се пенсионират заради предложените мерки, каза още Тотю Младенов, като се позова на управителя на НОИ.

Демографската криза в Европа е тежка, населението застарява навсякъде, включително и в България, коментира министърът. Той цитира данни, според които средната възраст за пенсия в ЕС отива към 65-67 години. „В Белгия тя е 65 години, във Великобритания 65-68 плавно във времето, Естония - 65, Ирлания до 68 плавно във времето, Испания - 67 години, Литва - 65 години, Полша - 65 години, Румъния - 65, Унгария - 65 години", цитира Младенов.

„Аз имам много добър екип всеки е готов да ме наследи", каза Младенов по повод спекулации, че настоящият му заместник Деяна Костадинов ще го наследи на поста.

„Не сме се родили министри. Дошли сме да направим реформите и да оправим грешки, които са натрупани през последните 20 години, за да може системите да бъдат стабилизирани, бизнесът да върви и хората да има къде да работят и до поличават по-високи доходи", каза още Младенов.