Зърнопроизводителите излизат на протест
Зърнопроизводителите излизат на протест / Дарик Добрич - архив

Зърнопроизводителите от Добричка област се присъединяват към националните протести на колегите си срещу непоследователната политика на държавата в сектор селско стопанство, съобщиха за Дарик от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. От 10.00 часа започва струпването на селскостопанска техника, а от 11.00 часа е началото на протестните действия на фермерите, които се събират на околовръстен път Добрич до КПП на кръговото за с.Кардам и на пътя Балчик – Каварна преди разклона за с.Топола, уточни Радостина Жекова от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Пътища на този етап няма да се блокират, категорични са протестиращите.

Недоволството в сектора ескалира след гласувания на първо четене бюджет за следващата година, според който има заложени с 230 млн. лева по-малко средства от обещаните. Месец преди изборите за президентска и местна власт правителството и асоциациите в сектор „Земеделие" подписаха финансова рамка за 2012 г., която включваше 570 млн. лева за аграрния бранш.

„Не става дума за няколко лева, които ще бъдат орязани, а за принципното отношение на държавата към сектора. Земеделците сме сред най-големите данъкоплатци и инвеститори в България и трябва да можем правилно да планираме бизнеса си и да калкулираме разходите и приходите си, а това е много трудно, когато държавата не е последователна в решенията си спрямо нас”, коментира Радостина Жекова.

Зърнопроизводителите настояват още земите от Държавния поземлен фонд да не бъдат продавани и отдавани на чуждестранни инвеститори. Те се обявяват и против проучванията за добив на шистов газ в България.

В специална декларация до министър-председателя и Народното събрание, няколко неправителствени организации в сектор селско стопанство припомнят, че според предизборната програма на ГЕРБ, земеделието е структуроопределящ отрасъл за България. „Внесеният закон за Националния бюджет за 2012 г. за пореден път потвърди липсата на политическа воля за създаване на национална стратегия за развитие на сектора, основана на правила, принципи и последователност”, се казва в декларацията. „Недалновидната политика на Министерството на финансите, подкрепена от Правителството на ПП ГЕРБ, ще доведе директно до обедняване на голяма част от населението, пряко и косвено свързано със селското стопанство и до загуба на работни места и на доходи от арендно плащане на 7 милиона собственици и наследници на собственици на земеделски земи.”, твърдят от сектора.

Протестите остават безсрочни и ще зависят от желанието на управляващите за диалог, заявиха от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.