Неправилна интубация е причина за смъртта на родилката в Шейново?
Неправилна интубация е причина за смъртта на родилката в Шейново? / Sofia Photo Agency, архив

Причина за смъртта на родилката в болница "Шейново" преди два дни е станала неправилна интубация - в хранопровода вместо в трахеята, както и закъснялата реакция на лекарите. Това пише в предварителния протокол от Съдебна медицина, съобщи bTV, като се позова на информация от близки на 35-годишната жена.

Здравният министър Стефан Константинов заяви, че има признаци, по които неправилно извършване на интубация може да се коригира. Той обеща да коментира случая след като получи резултатите официално.

По повод обяснението от болницата, че родилката не е приета заради неспазени критерии за прием по клинична пътека - над 4 см разкритие, контракции през 2-3 минути и изтичане на околоплодните води, Стефан Константинов бе категоричен, че лекарят би трябвало да се ръководи от здравословното състояние на пациента, а не да мисли за клиничната пътека и за това какво ще му платят.

„Ако са казали това нещо колегите от „Шейново", това само затвърждава моето убеждение, че клиничните пътеки пречат на здравеопазването, защото е невероятно лекар да застане зад клинична пътека и да каже: „Тъй като в документа така пише, ние така действахме". На болницата се заплаща за извършена дейност, някои пациентки раждат за два часа, други стоят два дена. Това са правилата и те ги знаят", каза здравният министър и добави, че хората трябва да са човечни и в държава, в която населението застарява, децата и бременните са приоритет, което е записано в закона.

Родилката почина в „Шейново" в понеделник (21 ноември) рано сутринта, а детето беше транспортирано в клиниката по неонатологоия. Новороденото бе в много тежко състояние, поддържаше се с вентилационна система и се отчиташе изключително слаба сърдечна дейност. Новороденото почина днес в 12.05 часа. Столичната дирекция на полицията води разследване за убийство по непредпазливост за смъртта на 35-годишната майка на бебето.

Родилката дошла в болницата на 20 ноември сутринта с нерегулярни контракции, със слабо родово разкритие. Направени били записи на тоновете на детето, след което тя била върната вкъщи в нормално състояние, разказа директорът на болницата д-р Иван Костов. Според него са били спазени всички стандарти по акушерство и гинекология. Следобед жената отново отишла в болницата и й е било обяснено, че ако иска, може да остане в лечебното заведение. Пациентката отказала поради липса на промяна в състоянието й, казва още д-р Костов. По думите му в 3.00 ч. през нощта на неделя срещу понеделник родилката се върнала с данни за раждане и докато я приемали, се получил белодробен инцидент. Последвала активна реанимация, но жената изпаднала в клинична смърт.

Той разказва още, че след пълен обем реанимационни процедури, за кратко се възстановила сърдечната дейност на пациентката и било направено цезарово сечение, за да се спаси бебето. То било родено живо, реанимирано и транспортирано в Университетската болница по педиатрия.

Само преди около месец 19-годишна родилка почина 42 дни след раждане в болница „Шейново". Дни наред лекари от „Пирогов" и „Шейново" я разкарвали по кабинетите без уточнена диагноза. След смъртта на момичето двете болници си прехвърляха вината, а по случая беше разпоредена проверка, след която беше решено лекарите, ангажирани със случая, да бъдат наказани.