Праисторическа Тракия показват 5 музея в димитровградския
Праисторическа Тракия показват 5 музея в димитровградския / DarikNews
"Праисторическа Тракия" показват 5 музея в димитровградския
47341
"Праисторическа Тракия" показват 5 музея в димитровградския
  • "Праисторическа Тракия" показват 5 музея в димитровградския

„Праисторическа Тракия VІ - ІІІ хил. пр. Хр." e съвместната изложба на музеите в Стара Загора, Ямбол, Нова Загора, Раднево и Пазарджик, която днес ще бъде открита в зала "Археология" на димитровградския музей. Тя показва част от най-добрите експонати на богатите праисторически колекции на петте музея, като сред експонатите има и такива от Караново, обясни уредникът Нели Кръстева.

Сред впечатляващите експонати са антропозооморфен съд с моделирани човешки тела - мъжко и женско, от Старозагорските минерални бани, керамична статуетка на жена от старозагорското село Сърнево,  богато декориран с графит и червена боя керамичен съд от село Юнаците, Пазарджишко, уникална колекция от миниатюрни съдчета от селищната могила край с. Драма, Ямболско.


Изложбата по безспорен начин доказва, че в продължение на две хилядолетия в Горнотракийската низина се е развивала блестяща култура на древните земеделско- скотовъдни общества, поставили основите на европейската цивилизация, коментира Нели Кръстева. Чуйте я с още информация в звуковия файл.