Ден на отворените врати в поделение 48430
Ден на отворените врати в поделение 48430 / DarikNews.bg

Старозагорското поделение 48430 отвори врати за посещение. Инициативата е по повод празника на Сухопътни войски-19 ноември.

Ден на отворените врати в поделение 48430
netinfo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От 12 часа в Регионалния исторически музей бе открита изложба, която проследява развитието на Сухопътни войски от създаването им до наши дни.

В деня на отворените врати бе показана част от основното въоръжение и техника, която е на щат в старозагорската бригада. Старозагорски ученици, които участват в клубове по интереси, разгледаха автоматите, картечниците и джиповете, подредени на плаца на поделението.

Ден на отворените врати в поделение 48430
netinfo
Предисторията на българските Сухопътни войски започва през лятото на 1877 г. в Кишинев, където се формира българското опълчение в състава на руската армия за участие в Руско-турската война. След войната опълчението се дислоцира на територията на страната и се трансформира в Българска земска войска. Армията е изцяло сухопътна до август 1879 г., когато се поставят основите на военния флот.

В хода на Сръбско-българската война (ноември 1885 г.) сухопътни войски окончателно оформят съвременния си образ на самостоятелен вид въоръжена сила. Победата при Сливница на 19 ноември 1885 г. е утвърждаващият момент за създаването на войските. Затова с Решение 477 на Министерския съвет от 16 ноември 1992 г. денят, в който се отбелязва блестящата победа на младата българска войска се избира и за празник на сухопътните войски на българската армия.

Утре ще бъдат поднесени цветя пред паметника на загиналите във войните старозагорци в Парк „Александър Стамболийски".