Вдигат пенсионната възраст с една година от 1 януари
Вдигат пенсионната възраст с една година от 1 януари / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Вдигат пенсионната възраст с една година от 1 януари
47087
Вдигат пенсионната възраст с една година от 1 януари
  • Вдигат пенсионната възраст с една година от 1 януари

Пенсионната възраст ще се повиши с една година от 2012 г. Това потвърди за Дарик заместник-финансовият министър Владислав Горанов. Той обясни, че промяната се налага за справяне с дефицита в НОИ и за да се осигури възможност за "някаква маневреност" по отношение на размера на пенсиите още от догодина.

По думите на Горанов от следващото повишаване на пенсионната възраст ще бъде от 2015 г. с по четири месеца - т.е. графикът, който бе начертан за начало от 2021 г. по настоящото законодателство, ще бъде изтеглен за 2015 г. Няма да бъдат правени промени по отношение на увеличаване на стажа и той ще продължи да расте според разписаното в настоящото законодателство - т.е. от догодина ще скочи с четири месеца. Ето какво каза Владислав Горанов:

"Кризата налага преразглеждане на баланса на общественото осигуряване и стремеж към по-бързо балансиране и намаляване на дефицита. И второ - нашата възраст е по-ниска от средната, която се прилага за държавите членки. Така че рано или късно ние ще трябва да наваксаме това изоставане от 65-те години, които са масово разпространени в Европа като пенсионна възраст.

Как това ще се отрази на дефицита на НОИ?

Това по принцип в средносрочен план за първата година няма да подобри дефицита, но в следващите години ще намали натиска върху разходната част на пенсионния фонд и доста по-рано ще се постигне намаляване на дефицита отколкото при сегашното ниво на пенсионна възраст. А и ще даде възможност евентуално за някаква маневреност по отношение на най-ниските пенсии в следващата година още.

2013 година ще има ли нова стъпка за увеличаване на пенсионната възраст?

Не, от 1 януари 2015 г. се предлага да се изтегли графикът, който трябваше да стартира от 2021 г., да се премести от 2015-та, да започне с по четири месеца повишаването".