Земеделците организират протести, но все още няма насрочена дата
Земеделците организират протести, но все още няма насрочена дата / Дарик Добрич, архив
Земеделците организират протести, но все още няма насрочена дата
47012
Земеделците организират протести, но все още няма насрочена дата
  • Земеделците организират протести, но все още няма насрочена дата

Организацията на земеделските протести е в ход, но още няма решение на УС Националната асоциация на зърнопроизводителите за начална дата на протеста. Това заяви пред Дарик Орлин Панев - говорител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и член на УС на Асоциацията. „Опитваме се да инициираме диалог с управляващите, но засега няма резултат. Ако успеем да се договорим с правителството, протести няма да има", заяви Панев.

Земеделците заплашиха с вълна от протести, след като стана ясно, че националните доплащания към европейските субсидии ще бъдат редуцирани от 570 млн.лева на 340 млн. лева.  

Орлин Панев припомни, че в началото на есента, след активен диалог с правителството, бе подписана обща финансова рамка за отрасъла селско стопанство в размер на 570 млн.лв, които да бъдат изплатени като национални доплащания. Веднага след изборите обаче стана ясно, че сумата ще бъде 340 млн.лева, като намалението е за сметка на националното доплащане към единното плащане на площ. Така вместо 10 лева за единица площ, земеделците трябва да получат по около 3 лв.

„Министър Дянков се отказа от подписа си под тази финансова рамка. Редно ли е по такъв начин да бъдат отрязани земеделските производители? Никой не говори за разходите, които ние правим за производството на нашата продукция. Ако нейната цена за 10 години се е увеличила два пъти, то разходите скочиха 3 пъти", коментира Панев. По думите му ако националните доплащания се свият, ще трябва да се свият разходите, както и себестойността на единица продукция. Намаляването на разходите за заплати и ренти няма да повлияят на качеството на продукцията. Свиването на разходите за агротехнически мероприятия обаче, като например влагане на по-малко торове и препарати, ще доведе до редукция на добивите и качеството на зърното, смята Панев.

Асоциацията е поискала среща с премиера Борисов, но такава към момента няма насрочена. „Опитваме се да инициираме диалог, който би могъл да доведе до разумен компромис. Резултат обаче към момента няма", заяви Орлин Панев. Чуйте още от него в прикачения файл: