Децата от Дома в Крушари получават грижи по нови методи
Децата от Дома в Крушари получават грижи по нови методи / netinfo

Експерти от Великобритания са провели две обучения на персонала в Дома за деца с умствена изостаналост в Крушари. Заниманията са водени от специалисти по интензивно общуване, ерготерапевт и физиотерапевт. Обучението е организирано и финансирано от фондация "Лумос", съобщи за Дарик представителят на фондацията за Добричка област Снежана Ванкова.

По време на тези обучения пред очите ни се случваше чудо, сподели Ванкова.
Тя разказа как със знанията и опита на чуждите специалистите е станало възможно лежащо болни деца от Дома да бъдат извадени от креватчетата им и поставени да седнат, след като са намерени такива позиции, които им позволяват да запазят равновесие. Други деца са успели да се изправят. Ванкова отбеляза, че тези умения вероятно ще се развиват, тъй като работата с децата продължава. По думите й чрез ерготерапията на болните деца се помага да станат възможно по-самостоятелни и независими при изпълнението на ежедневни дейности като хранене, обличане, сресване. 

"Интензивното общуване дава възможност на възрастния да се настрои на честотата на детето, да го наблюдава, да го слуша и да проучи кога и как то комуникира с външната среда", обясни още Ванкова и допълни, че този метод има пряка връзка и с храненето.

През идната година фондация "Лумос" възнамерява отново да организира обучения за персонала в домовете в България.

"Лумос" е международна благотворителна организация, създадена от световно известната писателка, авторка на романите за Хари Потър Джоан Роулинг. Фондацията работи активно в четири страни - Чехия, Молдова, Черна гора и България.

Една от основните насоки в дейността на "Лумос" България е оказване на подкрепа на правителството и Държавната агенция за закрила на детето в осъществяване на процеса на деинституционализация на децата в България. Добрич и Варна са избрани за пилотни области, в които се работи по проект, насочен към децата с увреждания.
Срокът за неговото изпълнение е до 2015 година. В рамките на този проект в региона ще бъдат създадени 5 центъра за настаняване от семеен тип, 4 от тях ще бъдат в Добрич и един в Балчик. В Крушари, за децата, които могат да се справят сравнително самостоятелно, ще бъде изградено защитено жилище. Предвижда се още създаването на един Център за социална интеграция и рехабилитация и един Дневен център за деца с увреждания.

Представителят на "Лумос" за Добричка област Снежана Ванкова е дългогодишен директор на Регионалната дирекция за Социално подпомагане. Тя сподели, че е удовлетворена от новата си позиция. "Сега имам възможност да работя в дълбочина за нещата, за които винаги съм имала желание", каза Ванкова.