Полицейското насилие е мит според Калин Георгиев
Полицейското насилие е мит според Калин Георгиев / DarikNews.bg, архив

Полицейското насилие е мит. Няма друга такава държава, в която полицай да бъде блъскан, ритан, да му бъдат късани пагоните и този, който го е направил, да не получава тежко наказание, заяви главният секретар на МВР Калин Георгиев в интервю за БНТ по повод днешния професионален празник на полицията.

"Аз не го виждам това полицейско насилие. При 54 000 души състав на МВР, при 70 случая за полицейско насилие, не знам колко са осъдителните присъди, колко са доказани, мисля, че статистиката е в полза на служителите на МВР", каза още той.

По думите му полицаите доброволното се отказват от някои права и свободи, които има останалата част от обществото: "Те нямат право да бъдат политически пристрастни, ограничена е синдикалната им дейност. Ние сме винаги на разположение. И затова всяка една стотинка, която получава служителят на МВР, е изстрадана и заслужена".

За проверката по случая в Катуница Георгиев заяви, че не би следвало да има полицейски служители, които да бъдат наказани, защото няма нарушения. Полицаите не са нарушили закона за МВР, както и не са нарушили етичния кодекс на министерството. Според него най-лошото нещо, което бихме направили сега, е да обвиняваме служителите на МВР за смъртта на двете момчета. „Не бих искал МВР да е боксова круша на различните държавни институции, които по една или друга причина не са си свършили работата", каза Калин Георгиев. Той бе категоричен, че МВР е работило много активно по случая с Кирил Рашков. МВР си е свършило работата във времето, но досега не е имало ефективна присъда.

Според Калин Георгиев щатът на МВР трябва да се оптимизира и да се избегне дублиране на функции. Той отрече да става въпрос за съкращения в системата и обясни, че в момента щатът на Вътрешното министерство не е запълнен.

Главният секретар на МВР изтъкна, че е направено доста за подобряването условията на труд, че много сгради на министерството са ремонтирани: "Това се прави с цената на много усилия, най-вече на министъра, защото той ръководи финансовата част. Аз искам българските полицаи да са облечени, обути, да имат бензин, за да извършват своите задължения и да не мислят за насъщния. Искам да поздравя моите момчета и момичета, да са здрави и да останат живи. Надявам се моите колеги, като работят тази професия и я имат като призвание, да продължават да я чувстват като призвание", обърна се той към подчинените си.