Представиха схема „Безопасен труд” пред работодатели
Представиха схема „Безопасен труд” пред работодатели / Sofia Photo Agency, архив
Представиха схема „Безопасен труд” пред работодатели
46621
Представиха схема „Безопасен труд” пред работодатели
  • Представиха схема „Безопасен труд” пред работодатели

Представители на над 70 предприятия от област Бургас се включиха днес в Информационния ден по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Безопасен труд" организирана от Агенцията по заетостта. 70 млн. лв. се отпускат по тази схема от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". 85 % от средствата се осигуряват от Европейския социален фонд и 15 % от националния бюджет. Ще бъдат допуснати 350 кандидати, а целта е да се постигне намаляване на злополуките с 25 %.

Минималната стойност на всеки един проект е 50 хил. лв., максималната - 200 хил. лв. За малки и средни предприятия финансирането е на 100 %, а при големите безвъзмездната помощ е в размер на 80 % от стойността на проектното предложение, останалите 20 % поема кандидатът. Той не трябва да е държавна и общинска администрация или микропредприятие.

Изисква се предприятието да има оценка на риска, утвърдена програма за минимизиране на риска, валиден договор със служба „Трудова медицина" и документи, удостоверяващи създаването на орган по безопастност и здраве при работа.

Пет са дейностите, които ще бъдат финансирани - анализ на необходимистта от подобряване на работния климат; модернизация, реконструкция и обезопасяване на съществуващи съоръжения и обекти; закупуване на предпазни средства и специално работно облекло; разработване и придобиване на стандарти на ново работно оборудване и технологии и обучение на служителите с цел увеличаване на безопасността на труда.

Процесът на договаряне ще се извършва от Главна дирекция „Европейски фондове и международни програми", която е част от Агенцията по заетостта, а изпълнението ще е под контрола на съответното Бюро по труда и Дирекция „Регионална служба". Срокът на кандидатстване е 21.12.2012 г.

Чуйте повече от Бистра Ковачева - началник отдел „ Програми и проекти" в Агенцията по заетостта