Росен Плевнелиев спечели вота в Шумен, ОИК: Изборният ден премина спокойно
Росен Плевнелиев спечели вота в Шумен, ОИК: Изборният ден премина спокойно / снимки: Дарик-Шумен

Кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова печели убедително балотажа в Шумен, сочат данните от обработените протоколи от всички 127 секции в общината. 54,62% или 20 153-ма от избирателите са гласували за Плевнелиев, а 16 744, което е 45,38 на сто от имащите право на глас са подкрепили кандидатът на БСП Ивайло Калфин, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Гергана Великова. Справката от обработените протоколи сочи, че действителните гласове за президетския вот са 36 897, а недействителните са 580.

В община Шумен се проведоха балотажи в 6 населени места, в 4 от тях кандидат-кметовете на ГЕРБ спечелиха вота, а в по едно БСП и ДПС. В селата Дибич, Салманово, Мараш и Ивански изборите печелят кандидатите на ГЕРБ съответно - Дария Георгиева /51,04%/, Йордан Киров /51,90%/, Жечко Нейчев /63,78%/ и Валери Вълчев /60,24%/. Новият кмет на село Мадара е кандидатът на БСП Антоанета Иванова /59,43%/, а вота в село Средня спечели Ханифе Хасан от ДПС /64,90%/.

„Изборният ден премина спокойно, нямаше проблеми", коментира Гергана Великова. По думите й, за разлика от първия тур сега не е имало проблеми и със избирателите в забранителния списък, защото в община Шумен се гласуваше основно за държавен глава.

Само 4 жалби са постъпили в ОИК-Шумен по време на вота, 3 от тях са били за неправомерна агитация, като служителите на реда са предупредили съответните лица да спазват изборния закон. Четвъртата жалба е касаела излъчването на репортаж, по местна телевизия, в който също е имало агитация. ОИК е изискала запис от репортажа, след изглеждането му предстои да бъде взето решение по жалбата.

Росен Плевнелиев спечели вота в Шумен, ОИК: Изборният ден премина спокойно
netinfo

Гергана Великова благодари на общинската администрация за добрата организация на изборния процес и посочи, че членовете на ОИК също са се постарали изборите да проеминат нормално. След масовите грешки, които членовете на СИК допускаха при попълването на протоколите на първи тур, сега не е имало никакви проблеми.

Великова отхвърли твърденията, че по време на обработването и приемането на изборните материали след първия тур, бюлетини в ОИК-Шумен са се носили в незапечатани кашони. „Бюлетините се носеха в специално запечатани чували, които бяха проверявани от членове на комисията и полицаи", подчерта председателят на ОИК-Шумен. Тя допълни, че в кашони са се носили само протоколи и избирателни списъци. „Бяха положени абсолютно всички усилия за опазване на бюлетините, с огед на отговорността, която носим", допълни Великова.

Коментирайки изказаните намерения за оспорване на изборните резултати в община Шумен за вота за кмет и местен парламент, съответно от ръководствата на местните структури на ГЕРБ и БСП, тя заяви, че няма допуснати съществени нарушения на изборния процес. „Миналата седмица имаше предимно технически грешки, не считам, че са се отразили на разпределението на гласовете", обясни още Великова.

Тя съобщи още, че всички членове на ОИК-Шумен са подписали писмо изпратено до ЦИК с искане за двойно увеличение на размера на хонорарите, които трябва да получат членовете на секционните комисии в община Шумен и за двата тура на местните и президетски избори.

Росен Плевнелиев спечели вота в Шумен, ОИК: Изборният ден премина спокойно
netinfo