Показват само за ден свищовското златно съкровище
Показват само за ден свищовското златно съкровище / DarikNews.bg, архив

Златното тракийско свищовско съкровище ще бъде показано за първи път и само в рамките на днешния ден в Историческия музей в Свищов. То беше открито преди повече от месец от свищовлията Росен Тодоров на 2 км от крайдунавския град в местността Корея край стар римски път.

Росен търсел старо желязо с металотърсач, когато внезапно в корените на едно дърво на 20-ина см дълбочина намерил глинен съд, в който имало златни, бронзови и керамични предмети. Само златните предмети тежат 266 грама. В тях се включват една изключително красива златна гривна във формата на змия, 6 торкви, които са се носели като накити на врата, и 6 декоративни елемента от дреха. Сред останалите предмети има и 3 бронзови бойни брадвички и 3 бронзови секача.

След направен лабораторен и сравнителен анализ стана ясно, че откритото съкровище е от второто хилядолетие преди новата ера, времето на бронзовата епоха, от която нямаме много открити предмети.

Представянето на златното съкровище е включено в програмата на Община Свищов, посветена на Деня на народните будители, която започна още снощи с празничен концерт на проф. Йосиф Радионов и Зорница Радионова в Градската библиотека.

Още една изложба ще бъде подредена в Историческия музей в крайдунавския град. Тя е посветена на делото на свищовските книжовници, просветители, печатари и издатели.

От 17,30 ч. тази вечер в Художествената галерия „Николай Павлович" ще бъде открита фотоизложба „Водата и нашето съвремие".

Програмата на самия празничен ден - 1 ноември, предвижда полагане на цветя пред паметниците на Алеко Константинов и Цветан Радославов, на гроба на проф. Георги Атанасович, на гроба на Еленка и Кирил Аврамови и пред паметника на Дарителите от училища, неправителствени организации, културни институции.