Скандал в ОИК-София, лидерът на РЗС се опита да влезе в комисията
Скандал в ОИК-София, лидерът на РЗС се опита да влезе в комисията / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Скандал в ОИК-София, лидерът на РЗС се опита да влезе в комисията
46263
Скандал в ОИК-София, лидерът на РЗС се опита да влезе в комисията
  • Скандал в ОИК-София, лидерът на РЗС се опита да влезе в комисията

Лидерът на РЗС Яне Янев предизвика скандал в Общинската избирателна комисия - София. Янев дойде пред входа на комисията и настояваше да влезе вътре. Органите на реда му отказаха този достъп с мотивите, че няма право да се меси в изборния процес. Янев си тръгна от комисията с обещанието да се върне, но така и не го спази.

По-рано той назова имената на двама депутати от ГЕРБ, които са били в комисията. От управляващата партия обясниха, че депутатите наистина са били на място в ОИК, но не в качеството си на народни представители, а като районни координатори на ГЕРБ. Според управляващите е недопустимо един административно-технически процес по организация на приемането на протоколите и бюлетините от приключилите избори, да бъде политизиран.

Янев обясни, че разполага с информация и снимки, че цяла вечер в ОИК в зала „Универсиада" е имало депутати от ГЕРБ.

„Имаме данни за груби фалшификации, предварително написани протоколи, обявени данни пред централната избирателна комисия, които изобщо не съответстват на протоколите и извадката, която ние направихме на 20 процента от секционните избирателни комисии в София и това, което е дадено като официални данни, се разминава драстично", каза Янев.

По думите му разминаванията варират между 50 и 70 процента.

„Ние имаме информация, че цяла нощ колеги народни представители от ГЕРБ са вътре в залата при проеброителите. Абсолютно недопустимо е съгласно изборното законодателство народни представители и то на управляващата партия, двама колеги от 25-ти МИР стоият на главите на програмистите. Ще ви кажа две имена - Станислав Стоянов Иванов и Иван Йорданов Божилов", коментира Янев.

Лидерът на РЗС обясни, че ще искат касиране на изборите заради груби нарушения. Той твърди, че в последния момент късно снощи са сменени цели чували с бюлетини в полза на ГЕРБ. Той обясни, че е манипулиран и софтуерът , който обработва данните.