Плевнелиев води на Калфин, двамата - на втори тур
Плевнелиев води на Калфин, двамата - на втори тур / графика: DarikNews.bg

Росен Плевнелиев получава най-много гласове на първия тур на президентските избори - 41%, като така той влиза с по-добър резултат в балотажа от Ивайло Калфин, за когото вота си са дали 27,1% от хората. Това сочат данните от изследване на агенция Галъп, каза за Дарик Марчела Абрашева. Финалната избирателна активност според изследването е 50,2 процента.

Меглена Кунева е с трети резултат - 16,2%, и според данните от проучването за нея битката приключва.

Волен Сидеров събира 4,2% от гласовете на хората, а синият кандидат Румен Христов - 2,1%.Светослав Витков, Стефан Солаков и Атанас Семов - по 1,8 на сто. Останалите кандидати остават с дял под процент от гласовете.

Резултати според различните социологически агенции:

Кандидатът на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев е получил подкрепа от 39,4% към 18.00 ч., съобщиха от МБМД. Според социологическите данни към този час кандидатът за президент от БСП Ивайло Калфин е на второ място с 26,7 на сто подкрепа. С трети резултат е кандидатът за президент Меглена Кунева, получила 17% от гласувалите на президентските избори. Кандидатът за държавен глава на „Атака” Волен Сидеров е получил 4,2 на сто процента на президентските избори, а кандидат-президентът на коалицията „Съюз на десните сили” Румен Христов е събрал подкрепа от 2,5 на сто.

За кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ - Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, са гласували 39,7 процента от избирателите, сочат данните на агенция „Алфа Рисърч” от паралелното преброяване на 90% от извадката. За двойката на БСП - Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, са гласували 28,5%, за Меглена Кунева - 13,7 на сто. Волен Сидеров събира 3,9% от гласовете, Румен Христов - 2,2%, Атанас Семов - 1,9%, Светослав Витков - 1,7%, Красимир Каракачанов - 1,2%, Мария Капон - 1,1%, Алексей Петров - 0,9%.