Изложба в музея разказва за развитието на спорта в Русе
Изложба в музея разказва за развитието на спорта в Русе / Дарик Русе, Искра Георгиева

Повече от 200 оригинални експонати ще бъдат подредени в изложбата „От старт на старт”. Тя ще бъде открита от 17.30 ч. в историческия музей и представя важни моменти от развитието на различни видове спорт в Русе – от 1894 г., когато е създадено първото спортно дружество в страната, до края на 30-те години на ХХ в.

Чрез тях се изгражда разказ: за  актива на швейцарските учители Шарл Дюванел и Луи Айер за създаване на спортен живот в Русе – от донасяне на първите спортни уреди до  устройване на игри и създаване на дружества; за приноса на русенци, пребивавали в чужбина, при популяризиране на нови спортове; за създаване на първите в страната младежко туристическо дружество  и яхтклуб. От Русе тръгват едни от най-добрите колоездачи, гимнастици и лекоатлети, мотоциклетисти и боксьори, футболисти, гребци и аквапланеристи.

За първи път пред русенска публика ще бъдат представени оригинални снимки и документи на гимнастическо дружество „Русенски юнак“ и първите спортни клубове в Русе, спортни уреди, купи, значки и униформи, както и знамето на най-популярния русенски спортен клуб „Левски“. Автор на изложбата е Мариана Димитрова, уредник в отдел „Нова история“.