ГЕРБ би получил абсолютно мнозинство, ако сега има парламентарни избори
ГЕРБ би получил абсолютно мнозинство, ако сега има парламентарни избори / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

ГЕРБ би получил абсолютно мнозинство, ако сега се проведат парламентарни избори, каза Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг. Той представи национално представително проучване, направено между 30 септември и 9 октомври сред 1024 души. Според него за  ГЕРБ биха гласували 33% от анкетираните, за левицата- 17,4 на сто, за ДПС - 6,3%, за „Атака” - 3,7%, за СДС - 2,5%, за РЗС - 1%, а за ДСБ - 0,8 на сто. Около 60 на сто от анкетираните с десни убеждения биха подкрепили ГЕРБ, според данните.

Около 52% са решили твърдо да гласуват на предстоящите президентски и местни избори, а други 22,6 на сто ще отидат до урните,но все още не знаят за кого ще дадат гласа си. 

За кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев - Маргарита Попова ще гласуват 33,8 на сто от анкетираните, за номинираните от левицата Ивайло Калфин и Стефан Данаилов - 17,9%, за Меглена Кунева и Любомир Христов - 9,7%, а за кандидатите на „Атака” Волен Сидеров и Павел Шопов - 3%. Румен Христов и Емануил Йорданов, предложени от сините, биха получили 2,5%, а кандидатите на ВМРО Красимир Каракачанов и Даниела Симидчиева - 1,4%, според данните. Останалите кандидати са под 1%.

При балотаж между Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин резултатите биха били 44 на сто за Плевнелиев срещу 20% за Калфин, а ако на втори тур се класират Плевнелиев и Меглена Кунева, Плевнелиев ще спечели с 41,8% срещу 20,2% за Кунева, сочат още прогнозите на Центъра за анализи и маркетинг. Почти сигурно е, че ще има балотаж и  убедителна победа на Плевнелиев и Попова, макар че Калфин ще качи повече, отколкото прогнозираме, на втори тур заради евентуална подкрепа на ДПС, смята Павлов.   

Той опроверга твърдения на свои колеги, че Стефан Данаилов е най-популярният политик в България. С най-висок рейтинг е еврокомисарят  Кристалина Георгиева, второ и трето място си разделят Бойко Борисов и Росен Плевнелиев, а след тях са Цветан Цветанов и Йорданка Фандъкова, каза той. На следващо място е Стефан Данаилов, който има равно доверие с Меглена Кунева, но пък изпреварва кандидата за президент Ивайло Калфин. 

Според Юлий Павлов в София, Варна и Бургас най-вероятно сегашните кметове ще бъдат преизбрани, като в София е вероятен втори тур.

Той посочи, че само около 20 на сто се опасяват от нарушения на изборите, които да доведат до промяна на изборния резултат. 20% очакват вота като цяло да бъде честен, а 48,3 на сто смятат, че ще има нарушения в някои региони, но те няма да се отразят на крайните резултати. 86% не се опасяват от репресии заради политическите си възгледи. Проучването показва, че 3-4% биха си продали гласа, докато 83% не биха търгували с вота.

Центърът за анализи и маркетинг е измерил и обществените нагласи за случая в Катуница. Общо 72 на сто изразяват притеснение от ситуацията, което означава, че, независимо от изблиците на расизъм, като цяло българските избиратели ценят етническия мир, е изводът на Юлий Павлов. 35,4 на сто смятат, че конфликтът и последвалите протести са гражданско недоволство срещу Кирил Рашков, но без етнически конфликт, докато 43% виждат гражданско недоволство срещу Рашков, което е преминало в етнически конфликт. Според 60,6% правителството разполага с достатъчен ресурс, за да гарантира спокойствието в страната. Изострянето на  междуетническите взаимоотношения карат 73% да подкрепят кандидат за президент, защитаващ законността и демокрацията, а други 11% се насочват към такъв с националистически уклон.