Десетгодишни усилия на Община Габрово и Регионалния исторически музей са на път  да се увенчаят с успех
Десетгодишни усилия на Община Габрово и Регионалния исторически музей са на път да се увенчаят с успех / Дарик Габрово, архив

Осем добре запазени каменни колони от най-голямото римско тържище в провинция Долна Мизия– ДИСКОДУРАТЕРА ще бъдат пренесени, съхранени и експонирани в Габрово, съобщават от Общинската адмнистрация.

Това е било резрешено с нарочна заповед на Министерството на културата. От Община Габрово уточняват, че през годините са положени немалко усилия за прибиране, съхранение и опазване на ценното културно- историческо наследство, но до момента не е получено разрешение за това. Във връзка с министерската заповед в Община Габрово е създадена необходимата организация за прибирането на колоните в Регионалния исторически музей Габрово.

Тържището ДИСКОДУРАТЕРА е основано по времето на император Марк Аврелий през 161 г. и е важна точка по пътя Никополис ад Иструм– Аугуста Траяна– Константинопол. На много от римските колони все още личат десетки надписи на старогръцки език, както и много фигури. Спасяването на тези ценни находки ще бъде източник на информация за древното минало на Габровския регион.