Военен или гражданин е притежавал средновековния съд с ракиения надпис
Военен или гражданин е притежавал средновековния съд с ракиения надпис / DarikNews.bg, архив
Военен или гражданин е притежавал средновековния съд с "ракиения надпис"
45683
Военен или гражданин е притежавал средновековния съд с "ракиения надпис"
  • Военен или гражданин е притежавал средновековния съд с "ракиения надпис"

Военен или гражданин най-вероятно е притежателят на намерения при разкопки на Трапезица средновековен съд от XІV век, върху който на старобългарски език е изписано "Аз пих на празника ракиня". Предположението направи откривателят на уникалния фрагмент Константин Тотев, който проучва вече пети сезон северната част на Трапезица, заедно с колегите си археолози Евгени Дерменджиев и Пламен Караилиев.

Сензационното откритие вчера бе оповестено от директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. Според него находката доказва, че ракията е българско изобретение. "Досега се смяташе, че ракията е създадена в световен мащаб през XVI в. Този надпис доказва, че 200 г. по-рано българите в столицата Търново са пиели ракия на своите празници", коментира проф. Димитров.

Притежателят на този средновековен керамичен съд е бил погребан в некропола на една от най-големите църкви на Трапезица, която в момента проучват археолозите. Тя е част от голям военно-административен ансамбъл с военна сграда и голяма кула, обясни Константин Тотев. Най-вероятно в некропола са погребани военни или хора от гражданското съсловие.

До момента в некропола на църквата са проучени близо 30 гроба. В един от тях е открито малкото парче от чашка или кана, върху вътрешността на която е издраскан надписа: "Аз пих на празника ракиня". То е с размери 3 на 4 см и се съхранява, заедно с всички останали находки от Трапезица, в търновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН.

Според Константин Тотев "ракиеният надпис" е изключително рядка находка и няма аналог в страната. Подобен артефакт той е открил при проучване на манастира "Великата Лавра" в църквата "Св. 40 мъченици". Там археологът попаднал на графит с надпис "манастирско вино", датиран от 13 -14 век.

Чуйте повече от Константин Тотев за сензационния ракиен надпис от Трапезица - в звуковия файл.