Борисов прави хубави скици, славата може да ги застигне след време, смята Рашидов
Борисов прави хубави скици, славата може да ги застигне след време, смята Рашидов / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Министърът на културата Вежди Рашидов
45636
Министърът на културата Вежди Рашидов
Премиерът Бойко Борисов
  • Министърът на културата Вежди Рашидов
  • Премиерът Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов отложи церемонията по приемането на отличието „Почетен член на Съюза на българските художници”. Пред представители на съюза, които се срещнаха с него, Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов са обещали да помогнат за реконструкцията на сградата на „Шипка” 6 и едва след това да приемат отличието.

„Силвестър Сталоун рисува и прави изложби, и продава по 50 000 евро една картина. Защо премиерът да не рисува, ако му се рисува”, коментира Рашидов. Той заяви още, че е виждал картини на премиера и уточни: „Много хубави скици прави на заседания. Една скица, може като на Пикасо, да бъде много ценна след време”. „Гоген е тръгнал да рисува на 41 години. Изкуството не е точна наука. Не се знае кога ще се отключи гения в човека”, отбеляза още Рашидов.

Междувременно премиерът върна плакета от Съюза на художниците, както бе предвидено. Борисов бе категоричен, че „вместо художниците да правят стачки пред „Шипка” 6, сега си имат сграда”. Той допълни, че не знае кой е измислил скандала около този плакет.

„Когато 20 години са ги лъгали и художниците нямаха сграда, и трябваше да бъдат изгонени и да има стачка пред „Шипка”6. Вместо да има стачка, те имат сграда”, коментира премиерът. Той изтъкна, че българските художници сега си имат галерия, която винаги е била галерия, но са щели да им я вземат.

„Никой не е повдигал въпроса. Не знам кой измисли този скандал. Нито един плакет на мен ще ми придаде каквото и да било. Затова им го върнах. Да го дадат на този, който счита, че това ми е важно”, обясни още Борисов.

Контролната комисия на Съюза на българските художници предлага да се преразгледа решението за връчването на почетно звание на премиера и на министъра на културата за приноса им в решаването на казуса със сградата на ул. „Шипка" 6. За целта ще се свика Управителен съвет на съюза, който трябва да вземе окончателното решение.

От Съюза на българските художници предстои да направят план за необходимите средства и да предложат конкретна сума, която да бъде определена с бюджета за догодина. От Съюза заявиха, че решението за връчването на отличието е било взето с решение на Управителния съвет на организацията и че то се връчва за особени заслуги - заради предоставянето на сградата. Всички, които са спомогнали за развитието на СБХ, са били удостоявани с почетна награда, независимо дали са художници, заявиха от съюза.

Борисов прави хубави скици славата може да ги застигне след време смята Рашидов
netinfo