Нов проект подкрепя предприемчиви безработни
Нов проект подкрепя предприемчиви безработни / DarikNews.bg

От 3 октомври стартира проект "Подкрепа на предприемчивите българи" по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Схемата, по която се осъществява, е "Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност", съобщи директорът на плевенското Бюро по труда Недко Лачев.

По този проект могат да кандидатстват безработни със средно или висше образование като задължителното условие е да не са на социално подпомагане. Обучението ще става с ваучери. Заявления ще се приемат от трудовите посредници в Бюрата по труда. След това безработните трябва да си намерят доставчик на обучението по техен избор, предвидени са две специалности - "сътрудник в малък и среден бизнес" и "сътрудник в бизнес услуги". Това е втора квалификационна степен и обучението, което ще е до 300 часа, е по част от професия, уточни Недко Лачев.

Засега се приемат заявления само по компонент 1 - желаещи да се обучат. Във втората фаза завършилите успешно ще бъдат консултирани от консултантски фирми, които ще им помагат при изготвянето на бизнес план за стартиране на самостоятелна стопанска дейност. Засега все още няма квоти, така че колкото души кандидатстват, толкова ще бъдат обучени, каза още Лачев.

Заявленията за участие в проекта "Подкрепа на предприемчивите българи" са публикувани на интернет страницата на Агенцията по заетостта, от където могат да бъдат изтеглени, те ще се предоставят и от плевенското Бюро по труда.

Проектът е до август 2013 год.