Хасково

Здравна книжка или 100 лв. глоба

3 август 2006 15:13 | Автор: Таня Георгиева

Здравна книжка или 100 лв. глоба

Санкциите ще се налагат както на работници, така и на работодатели наели служители без такава книжка. Това предвижда Наредба №15. Тя регламентира здравните изисквания към лицата работещи в детските заведения, специализирани институции за деца и възрастни, водоснабдителни обекти, предприятия търгуващи или произвеждащи храни, козметични, бръснарски и фризьорски салони.

Новата наредба за заверка на здравните книжки предвижда промени по отношение на прегледите: отпадат изследвания за Васерман и профилактичния преглед за туберколоза. Предварителния медицински преглед включва преглед от общопрактикуващ лекар и бактериологични изследвания. Задължение на семейния лекар е и прегледа на кожа и лигавица.

Здравната книжка като документ се променя и има нови графи и страници, което задължава всички подлежащи за следващата година и тези които не са преминали периодичните прегледи за тази да си закупят новия тип документ, подчерта Д-р Венета Лесова- началник отдел “Хранителни обекти”

След като бъдат направени всички необходими за постъпване на работа медицински прегледи, предстои книжката да бъде заверена в РИОКОЗ, където ще водят специален регистър. Заверката, която е вид държавна такса и сега е на стойност 5 лева.

При всяка проверка в обектите здравните контрольори изискват представяне и на здравните книжки. Често се срещат работници без здравна книжка, което се дължи най- вече на голямото текучество работници. Особено в летния сезон, когато се наема допълнителен персонал, се констатира, че работодателите често приемат персонал без предварителни медицински прегледи.

Това е вече хронично явление, коментира д-р Лесова. Но се санкционират, както работодатели, така и работници. Закона за здравето предвижда глоба в размер на 50 до 100 лева.Етикети: здравна, книжка, глоба

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#2

dobi - 16.07.2009 г. 14:49:04

izob6to ne e 5leva a 45 leva za kakvo sam pla6tala osigorovki 9 godini

#1

Стоян - 30.06.2008 г. 10:43:39

То лошо няма здравни книжки. А хора които работят в заведения но неса обслужващ персонал а : Ел техници,Музиканти,Чистачи,Теьническа подръжка. Къде пише дали трябва или нетрябва освен медицинко за работа????

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Тя: Къде си, няма ли да се прибираш най-после? Той: Спомняш ли си магазина, в който си хареса онези перлените обички? Тя: Да, мило!! Той:… Виж още