Здравна книжка или 100 лв. глоба
Здравна книжка или 100 лв. глоба / netinfo

Санкциите ще се налагат както на работници, така и на работодатели наели служители без такава книжка. Това предвижда Наредба №15. Тя регламентира здравните изисквания към лицата работещи в детските заведения, специализирани институции за деца и възрастни, водоснабдителни обекти, предприятия търгуващи или произвеждащи храни, козметични, бръснарски и фризьорски салони.

Новата наредба за заверка на здравните книжки предвижда промени по отношение на прегледите: отпадат изследвания за Васерман и профилактичния преглед за туберколоза. Предварителния медицински преглед включва преглед от общопрактикуващ лекар и бактериологични изследвания. Задължение на семейния лекар е и прегледа на кожа и лигавица.

Здравната книжка като документ се променя и има нови графи и страници, което задължава всички подлежащи за следващата година и тези които не са преминали периодичните прегледи за тази да си закупят новия тип документ, подчерта Д-р Венета Лесова- началник отдел “Хранителни обекти”

След като бъдат направени всички необходими за постъпване на работа медицински прегледи, предстои книжката да бъде заверена в РИОКОЗ, където ще водят специален регистър. Заверката, която е вид държавна такса и сега е на стойност 5 лева.

При всяка проверка в обектите здравните контрольори изискват представяне и на здравните книжки. Често се срещат работници без здравна книжка, което се дължи най- вече на голямото текучество работници. Особено в летния сезон, когато се наема допълнителен персонал, се констатира, че работодателите често приемат персонал без предварителни медицински прегледи.

Това е вече хронично явление, коментира д-р Лесова. Но се санкционират, както работодатели, така и работници. Закона за здравето предвижда глоба в размер на 50 до 100 лева.