Кула с бойна площадка разкриха на Трапезица
Кула с бойна площадка разкриха на Трапезица / DarikNews.bg
Кула с бойна площадка разкриха на Трапезица
45418
Кула с бойна площадка разкриха на Трапезица
  • Кула с бойна площадка разкриха на Трапезица

Висока кула с бойна площадка разкри археологът доц. Константин Дочев при разкопки на Трапезица. Трета поредна година шефът на търновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН копае в югозападната част на крепостта. Това е най-ниското място на хълма и най-лесно достъпното, затова и според доц. Дочев, то първо е било укрепено.

Около 80 кв.м е площта на отбранителното съоръжение, което е широко 4-5 м, а на дължина се простира до 20 м. Кулата е била висока 15 м от външната страна на крепостта, а сега от нея са запазени около шест метра. Руините от нея са паднали в сграда, чието предназначение все още остава неизяснено.

„На тази бойна площадка са се събирали около 100 войници, които са отбранявали портата в тази най-ниска част на крепостта. Освен това предполагам, че тя е служила и за временно пребиваване на висши военнопленници, каквито са били например Балдуин и Теодор Комнин", обяснява доц. Константин Дочев. Според археолога съоръжението е строено около 1170-1175 г. по времето на византийския император Михаил I Комнин. След това Иван Асен II укрепва крепостта наново.

Чуйте повече в звуковия файл.

Кула с бойна площадка разкриха на Трапезица
netinfo

21 000 лв. е получил от министерството на културата за разкопките си тази година доц. Константин Дочев. Проучванията вървят вече трети сезон по съвместен договор между културното ведомство и Националния исторически институт с музей при БАН. При разкопките на обекта археологът е открил и 150 монети от 20-30-те г. на XIII в. Най-ценната сред тях е медна монета с лика на Иван Асен ІІ. Това е петата подобна монета и първата, която излиза на Трапезица.

„Има три, намерени на Царевец и една, която е подарена на музея. Тя е излязла от частен двор в къща около църквата „Св. 40 мъченици", уточни доц. Дочев. Досега в Търново са намерени поне 18 000 средновековни монети от XII-XIV век, но тези на Иван Асен II са изключителна рядкост. Те са пуснати с възпоменателна цел през 1230 г. само няколко седмици след победата при Клокотница на 9 март. Сечени са в Солунската монетарница, разказва доц. Дочев, който е водещ специалист нумизмат в България.

Масивен сребърен пръстен от края на XIV в, една златна пластина от голям процесиен кръст, 20-25 бойни стрели, при това най-вероятно вражески, са част от находките, на които археологът е попаднал.

До 1230 г. Трапезица е била военна крепост и едва след това започва да се застроява, разказва доцентът. И допълва, че участъкът около новата порта, който той разкри преди две години, е 67 дка и от тях е успял да проечи не повече от 5-6. Крепостните стени са с дължина около 1,3 км и са изключително добре градени. По крепостната стена тухли няма, като тя е правена само от камък и на всеки 30-40 м по стената са оформяни отвори за отвеждане на дъждовните води.

Според доц. Дочев за изграждането на съоръженията на Трапезица са използвани около 30 000 кубика камъни, хоросан, пясък, дървен материал. Каменните блокове са доставяни от каменоломна, близо до столицата. Тази информация е особено важна за предстоящата възстановка на крепостната стена. Такава компютърна версия на обекта на доц. Дочев вече има, изработена от Драгомир Йосифов, който учи архитектура в София.