Показват за първи път оригиналния златен пръстен на цар Калоян
Показват за първи път оригиналния златен пръстен на цар Калоян / Sofia Photo Agency
Показват за първи път оригиналния златен пърстен на цар Калоян
45415
Показват за първи път оригиналния златен пърстен на цар Калоян
Показват за първи път оригиналния златен пърстен на цар Калоян
  • Показват за първи път оригиналния златен пърстен на цар Калоян
  • Показват за първи път оригиналния златен пърстен на цар Калоян

Оригиналният златен пръстен на цар Калоян ще бъде показан за първи път пред търновската общественост по време на националното поклонение в памет на владетеля на 8 октомври. Това е първата инициативата на новоучредения Обществен съвет, който подкрепя кандидата за кмет на ГЕРБ Даниел Панов. Идеята е събитието да се превърне в национално и имаме уверението на Министерството на културата, че това ще стане през 2012 година, обясни директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов.

Пръстенът на цар Калоян е открит през 1972 г. от археолога Въло Вълов при разкопки в църквата "Св. 40 мъченици" в некропола, където се смята, че е положен цар Калоян, след убийството му през 1207 г. под стените на Солун. Артефактът е собственост на великотърновския музей, но от 1983 г. се съхранява в Националния исторически музей в София и досега не е бил показван пред публика.

Сега оригиналът ще бъде върнат в старата столица, но само временно за експозицията, която ще бъде открита на 8 октомври от 12,00 ч. в Археологическия музей. Там пръстенът ще остане експониран шест часа и след това върнат обратно в София, каза Иван Църов.

В експозицията, заедно с оригиналния пръстен на българския владетел, ще бъде показан още възстановеният образ на Калоян, направен от проф. Йордан Йорданов въз основа на костите на владетеля. Посетителите ще могат да видят и реставрираните стенописи, открити при последния археологически сезон в манастирския комплекс "Св. Св. Петър и Павел", а също и находки от предишните проучвания на обекта.

Националното поклонение ще отбележи 804-та годишнина от смъртта на цар Калоян, чийто останки бяха препогребани на 19 април 2007 г. в църквата „Свети 40 мъченици". Датата 8 октомври е избрана, тъй като се смята, че гибелта на българския владетел го е застигнала в края на септември или началото на октомври, обясни археологът Хитко Вачев.

Чуйте го в първия звуков файл.

На поклонението във Велико Търново на 8 октомври са поканени премиерът Бойко Борисов, представители на парламента, държавни институции и граждани. Програмата ще започне сутринта с полагане на цветя върху саркофага- костница в двора на църквата "Петър и Павел", а след това литийно шествие ще премине през църквата "Св. 40 мъченици" до Музей "Възраждане и учредително събрание". Там ще бъде осветено националното знаме и издигнато върху възстановения пилон над сградата.

Чуйте подробно програмата от директора на музея Иван Църов във втория звукв файл.