Двете задачи на Атанас Семов – сваляне на кабинета „Борисов” и нова конституция
Двете задачи на Атанас Семов – сваляне на кабинета „Борисов” и нова конституция / Sofia Photo Agency, архив

Задачата на Консултативния съвет за национална сигурност е да реагира веднага, а не седмица по-късно с надеждата, че данданията ще отшуми и няма да се разбере истината. Това заяви в "Седмицата" на Дарик кандидатът за президент на РЗС доц. Атанас Семов по повод свикването на КСНС към президента заради събитията в с. Катуница и последвалите протести в страната. По думите на Семов резултатите след трагичния инцидент с 19-годишния Ангел Петров са от огромната вина на политическата система на прехода за отглеждането на безнаказани олигарси. "Как да спрем бунта на недоволните от драмата на прехода. Единственият начин да бъде успокоено българското население, е да бъде поискана оставката на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Тарторите на ромските групировки са отглеждани от партиите и сега Цветанов се опита да ги принуди с натиск да работят и да осигурят платените гласове само за ГЕРБ. Отговорността трябва да бъде политическа".

Попитан дали трябва да се разрушат незаконните постройки - от гетата до остъклените тераси, Атанас Семов заяви, че трябва да бъдат разрушени законодателните и административните механизми, които довеждат до подобно изобилие от незаконие. "България няма нужда от рушене, а от необходимост да бъде разрушена корупцията, заради която съществуват толкова незаконни постройки. Всички управляващи мнозинства флиртуваха с тарторите на ромите и им гарантираха безнаказаност, а в замяна получиха организирани и напоследък само купени ромски гласове. Затова се стигна до трайното състояние на масова безнаказаност в тази общност. Не е работа на президента да събаря къщите на хората, той трябва да предизвика законодателство, което да не допуска наличието на незаконни постройки".

На въпрос дали, ако стане президент, ще запази благотворителната инициатива Българската Коледа, Атанас Семов отговори, че тази кампания трябва да започва на 1 януари и да завършва на 31 декември чрез държавния бюджет и трите основни министерства, които са ангажирани с това, "защото това е превзета грижовност на политическия елит и е дълбоко фалшива".

По темата за опрощенията на задълженията за връщане на получени помощи за гледане на дете от майки, чиито деца са били записани в ясла, Атанас Семов посочи концепцията на РЗС за насърчаване на образованата раждаемост, която, по думите му, отивала много по-далече този въпрос: "Един от първите ми укази ще бъде за опрощаване на задълженията към държавата на всички майки с висше образование и с повече от едно дете. За другите, които са си плащали задълженията, е предвиден допълнителен стимул - всяко семейство, в което поне един от родителите е вишист и им се роди второ дете, ще получават по една средна работна заплата на месец за отглеждането на детето".

За или против строежа на АЕЦ "Белене" е Атанас Семов? Според него един от най-категоричните аргументи за тезата на РЗС е, че всички важни решения в държавата трябва да се вземат чрез референдум. „Важно е хората да знаят, че Белене затвори АЕЦ "Козлодуй", за да може да тръгне Белене с всички свързани около него огромни интереси - руски и на определени европейски фирми, беше извършен абсурдния натиск за затваряне на малките блокове в Козлодуй".

"Европа е в тежко състояние заради лошата административно-правна рамка на еврото, в този си вид системата на еврото не може да продължи да функционира, докато не бъде реформирана, нямаме работа вътре", категоричен е Семов по въпроса за влизането ни в еврозоната. По друга европейска тема - кризата в Гърция, Атанас Семов е на мнение, че южната ни съседка е стигнала до това положение "заради убийствената демагогия на своите правителства, които дълги години лъгаха". "Най-бедната държава в Европейския съюз, която е нетен донор на ЕС - България, не трябва да поема несъразмерна част от тази тежест. На това, което прави Гърция в момента, не трябва да бъдат давани пари". За съдбата на друга наша съседна държава - Турция, и нейното място в ЕС, Семов е категоричен, че "днешна Турция няма място в днешния ЕС". "Турция не иска да влиза в ЕС, защото има уникалния исторически шанс за дълго време да остане лидер на арабския свят и да разговаря с ЕС като равнопоставен партньор, а не като подчинен".

На въпрос в кои държави трябва да има български посолства и в кои не, кандидатът на РЗС за президент каза, че трябва да имаме представителства в тези страни, с които може да развива активни икономически отношения.

Според Атанас Семов трябва да се приеме една нова национална стратегия по въпросите на сигурността, в която по направления да има разгърнати концепции.

България е член на НАТО, която не може да бяга от ангажиментите си безотговорно, полезно е българската армия да черпи опит по света, но да не бъде унижавана, подчерта Атанас Семов по темата за присъствието на български контингент в Афганистан.

Семов обеща, че ако стане президент на България, би дал гражданство на всички кандидати с български произход и корени, както и на хората, които са "пълноценни световни граждани на модерната цивилизация".

Кандидатът за президент на РЗС заяви, че ако стане държавен глава, ще прави редовни обръщения към хората, защото "президентът трябва да бъде много активна фигура, той има много какво да каже на хората особено през първата година на мандата си". Очертавайки профила на бъдещия държавен глава, Семов посочи необходимите черти - законодателна инициатива, право да налага вето, което парламентът да не може да преодолява, да може да разпуска парламента с референдум, да иска освобождаването на правителството от парламента, да има повече правомощия във външната политика и в местната власт.

Отговорът на въпроса "Защо искате да сте президент", доц. Атанас Семов каза: "Защото мога да предизвикам приемането на нова конституция, без която сме обречени криминалният преход да продължи, бедността да продължи да се задълбочава. Новата конституция ще гарантира силен граждански контрол над властта, референдум на демокрация, възможност да се гласува недоверие на отделен министър". Той посочи и основните си две политически задачи - "веднага след избирането ми да сваля вредното правителство на Борисов и в първата година от мандата да имаме приета нова Конституция".