Представиха нова версия на националния туристически сайт на България
Представиха нова версия на националния туристически сайт на България / снимка: БГНЕС, архив

Нова версия на националния туристически сайт www.bulgariatravel.org беше официално представен от Министерството на икономиката, енрегетиката и туризма. Порталът е финансиран от оперативна програма „Регионално развитие" и струва 1,4654 млн. лв. без ДДС.

Националният туристически сайт се поддържа на 9 езика, предлага множество мултимедийни приложения, разказва за над 400 туристически обекта и представя девет вида туризъм в страната, като морски, планински, СПА, културен и селски. По него 7 месеца са се трудили 115 експерти. На база проведена обществена поръчка стойността на сайта е 1,454 млн. лв., които се финансират от ОП „Регионално развитие". Поддръжката му е включена за една година напред. Сайтът се администрира денонощно, каза заместник-министърът с ресор туризъм Иво Маринов.

Освен за изработката и поддържането на сайта, пари ще се дадат и за рекламирането му в социалните мрежи и интернет търсачките като Google и Yahoo, обясни Иво Маринов. Прогнозната цена е за близо 3,5 млн. лв., но според Маринов популяризирането на сайта няма да струва повече от 2 млн. лв.

Освен по европейските програми и от държавния бюджет се отделят суми за популяризирането на България като туристическа дестинация.

„Ако говорим само за оперативната програма, там са приключили няколко обекта с различна стойност", каза Ива Маринов, като допълни, че не може да назове точната им сума, но със сигурност са за около 10-12 млн. Извън оперативните програми бюджетът за национална реклама е 8 млн. лв., които са осигурени от държавния бюджет.