Искаме нова отсрочка за АЕЦ „Белене – до края на януари
Искаме нова отсрочка за АЕЦ „Белене – до края на януари / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Искаме нова отсрочка за АЕЦ „Белене" – до края на януари
45126
Искаме нова отсрочка за АЕЦ „Белене" – до края на януари
  • Искаме нова отсрочка за АЕЦ „Белене" – до края на януари

Споразумението за АЕЦ „Белене" между НЕК и Атомстройекспорт да бъде удължено до края на януари – за това е настояла българската страна, съобщи енергийният министър. Вече са готови първите резултати от работата на консултанта по проекта за атомната централа HSBC, според които „може да се работи за превръщането на проекта в печеливш". Трайков обаче подчерта, че разликата между „печеливш" и „губещ" е много тънка и е въпрос на много прецизно договаряне.

По думите на Трайков удължаването на споразумението трябва да е след българската и руската Коледа, за да може да бъде свършено всичко както трябва. Освен това в края на декември ще бъдат ясни резултатите от стрес тестовете, допълни Трайков.

„Това, което ние искаме да сме сигурни, че се получава, е, че когато се сравнят прогнозите за развитие на пазара в следващите години и десетилетия и цената, на която може да произвежда електричество централата, да се види печеливш ли е проектът или не", коментира енергийният министър.

По думите му цената на произвежданата електроенергия изключително много зависи от инвестициите в построяването на централата. „Докато в газовите или въглищните централи една голяма част от цената на електроенергията, която се произвежда, идва от горивото, то при ядрените от 70-80-90 евро за мегаватчас, само две евро идват от горивото, всичко останало идва от това колко ви е струвало да построите централата. Колко е струвало да се построи, зависи основно от лихвата върху капитала, вложен за построяването", допълни Трайков.

Руската страна предлага да предостави част от финансирането. Затова основните разговори между двете страни са концентрирани върху цената на ресурса, обясни енергийният министър. В началото на юли Националната електрическа компания и "Атомстройекспорт" подписаха допълнение за удължаване на споразумението за АЕЦ "Белене" от 2006 г. до 30 септември 2011 г.