КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Най-добрата диагностика на тумори ще правят в УМБАЛ Св. Георги
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Най-добрата диагностика на тумори ще правят в УМБАЛ Св. Георги / dariknews.bg
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Най-добрата диагностика на тумори ще правят в УМБАЛ
44986
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Най-добрата диагностика на тумори ще правят в УМБАЛ
  • КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Най-добрата диагностика на тумори ще правят в УМБАЛ

Най- добрата диагностика в областта на туморните заболявания ще извършва УМБАЛ „Св. Георги", съобщи в предаването на Дарик „Клиника на шестия етаж" изпълнителният директор на болницата доц. Карен Джамбазов. Проектът е по програма „Регионално развитие" и е на стойност 6,7 млн. лева, а апаратурата ще се предостави от Министерство на здравеопазването. Ще бъдат закупени магнитен резонанс, компютърен томограф с много добри възможности, дигитални рентгенови апарати, ендоскопска апаратура. Така Университетската болница ще се превърне в център за комплексна диагностика и лечение на онкоболните - лъчетерапия, химиотерапия и хирургични интервенции.

До 6 месеца ще започне работа и модерен интегрален център за лечение на пациенти с тумори и травми в областта на главата, шията и гръбначния стълб. Ще бъде закупен и интраоперативен скенер. С него ще може да се следи състоянието на пациента по време на операция. По този начин ще се намали продължителността на интервенцията, ще разполагаме с точни данни и ще се увеличи гаранцията за възстановяване на болния, обясни Джамбазов.

До лятото ще приключи ремонта на Спешното отделение към Университетската болница. Ще бъдат осигурени 1,5 млн. лева за апаратура и около 1 млн. лева за обновяване на помещенията.

Бюджетът на болницата за тази година е 64 млн. лева. Това е с около 4% по-малко в сравнение с миналата. Дълговете са намалели от 38 млн. лева на 31 млн. лева в края на 2010 година. Просрочените задължения също спадат. На този етап не се трупат нови дългове и финансовото състояние на Университетска болница е стабилно, каза още доц. Джамбазов. През миналата година е съкратен персонал и са направени икономии на лекарства за 20%. Газифицирана е сградата на първи блок, откъдето са намалели разходите за консумативи. /Чуйте цялото интервю с доц. Джамбазов в прикачения звуков файл/