Осъдиха Лечков на три години условно
Осъдиха Лечков на три години условно / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Осъдиха Лечков на три години условно
44961
Осъдиха Лечков на три години условно
  • Осъдиха Лечков на три години условно

Три години условно с пет години изпитателен срок е присъдата по делото срещу кмета на Сливен Йордан Лечков. Тя бе постановена от тричленен състав с председател съдия Иван Иванов от Ямболския окръжен съд.

Кметът Лечков беше обвинен в нарушаване на служебните си задължения като длъжностно лице и че с това е нанесъл щета на общината в размер на 671 368 лева. Той е предоставил терен и сгради, намиращи се в бившия Зенитен полк, сега общински имот, на четири частни фирми, без да е получаван наем от тях. Фирмите, които са били настанени там в периода от август 2008 до февруари 2010 г., са "Хидросистеми", ЛТБългария", "Екобулагро" и "Булгейт".

След произнасяне на присъдата Лечков коментира: „Не очаквах тази присъда. Естествено, че ще обжалваме. Категорично заявявам, че никъде не беше доказано да съм издал документ, заповед, черно на бяло, подпис, глас, ако щете. Смятам присъдата за политически акт, в Сливен предизборната кампания върви вече втора година".

Адвокатът на Йордан Лечков Иван Ангелов заяви, че не вижда никаква логика в тази присъда: „Това е безумие. Надявам се съвестта на съдията и съдебните заседатели да е чиста. Надявам се, като седне съдията на масата сам със себе си да се опита да се постави в положението на този човек, с тези доказателства, да погледне готов ли е и да каже: „да, виновен съм, отивам в затова, защото така ми се пада, наистина съм престъпник". Не виждам нито едно доказателство, което да сочи вина, участие, а даже и престъпление. По същата логика прокурорът, който си паркира колата на улицата, би трябвало вещото му лице да му сметне по 30 ст. на час за това, че тя стои на общинско място, да му ги изчисли по 24 часа, по 365 дена и по 5 години, защото толкова е давността, и след това прокурор да попита защо не са поискани парите на този човек".

На съдебното заседание бяха изслушани последните трима свидетели. Представена бе и повторната експертиза, поискана от защитата на миналото заседание. Според вещото лице щетите, нанесени на общината, са 904 808 лева. Подсъдимият и адвокатът му не пожелаха да се запознаят с експертизата. Документи от НАП - Сливен за два заема от 400 000 и 800 000 лева, дадени от „ЛТБългария" на фирма с управител Диана Лечкова, не бяха приети от съдебния състав. Не бе приета и представената извадка от Подробния устройствен план на Сливен, поради това, че планът е нов, от тази година.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Бургас.

Други новини от Сливен