Ретро фото ще работи тази нощ в исторически музей
Ретро фото ще работи тази нощ в исторически музей / Darik News, архив
Ретро фото ще работи тази нощ в исторически музей
44851
Ретро фото ще работи тази нощ в исторически музей
  • Ретро фото ще работи тази нощ в исторически музей

Нощ на музеите и галериите организират от 17 ч. до полунощ днес в община Димитровград под мотото „Място за срещи- миналото". Историческият музей, Домът-музей „Пеньо Пенев" и художествената галерия „Петко Чурчулиев" отварят вратите си за посетители в късния следобед. В галерията първо ще бъде открита изложба „Поезия = живопис" на студента Веселин Костадинов, а от 18 ч. до 22 ч. там ще покажат авторски произведения кандидат-студенти и студенти.

Също в 18 часа, но в дома-музей «Пеньо Пенев», ще бъде открита изложбата „Без срок на годност"- сборна колекция соцбит с експонати, предоставени от димитровградчани. Половин час по-късно за пряката връзка между българските народни традиции и китайската цивилизация ще говори писателят-историк Георги Велев, автор на книгата „Българският народен календар". Със „Сантиментално петолиние" на местни музиканти ще приключат проявите там.

Официалното откриване на Нощта на музеите е обявено за 19 ч. в Историческия музей. В зала "Археология" ще бъдат прожектирани 4 филма на димитровградчанина Валери Добрев. В изложбената зала е предвидена демонстрация «Тъкане на стан». В лятната градина ще бъдат уредени и три ателиета:  «Грънчарство», «Дърворезба» и за изработване на фенери. Вечерта ще продължи с празничен концерт и «Микрофонът е ваш». На разположение на посетителите са и двете постоянни експозиции: «Бригадирско движение в България» и «Създаване и строителство на Димитровград», както и временните: "Село Крум - векове на кръстопът" и "Имало едно време...". Ретро фото ще предлага възможност всички, които искат, да се снимат в костюми от фонда на музея и от реквизита на местния театър, разказа директорът на музея Елена Георгиева. Чуйте я в звуковия файл.