Бизнесът и синдикатите против промени в закона за отпадъците
Бизнесът и синдикатите против промени в закона за отпадъците / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бизнесът и синдикатите се обявиха против промените в закона за управление на отпадъците, които въвеждат нови правила при търговията с черни и цветни метали. В писмо до премиера Бойко Борисов ръководствата на КНСБ, КТ Подкрепа, Българската стопанска камара и още 6 организации настояват за създаване на работна група, която да подготви нови промени, за да се даде сигурност на фирмите от бранша. Синдикатите предупреждават за възможни протести, ако държавата не се съобрази с поставените искания. Бизнесът предлага....

Промените, подготвени от екоминистерството, предвиждат обработването на метален скрап да се извършва само на площадки, определени в общия устройствен план на населеното място. Това ще монополизира пазара на метали, коментира пред Дарик Васил Яначков от КНСБ.

„Тези фирми, които пък монополно се разпореждат със скрапа, те ще могат да диктуват условия на металургичните заводи, което за нас не е изгодно, веднага има негативна реакция в металургичните заводи", обясни той.

Законът определя също, че гражданите ще предават старите метални отпадъци, без да получават заплащане затова.

„Не могат да бъдат принуждавани да дават метални отпадъци, да са длъжни да ги закарат в общинската база, обаче безплатно, като след това със същия този метал някой ще прави търговия. На следващо място закриване на тези бази означава ликвидиране на работни места", каза той.

От бизнеса предлагат конкретни промени, свързани с проследяване и контрол върху произхода на отпадъците от метали и на обработването им.