Уникална изложба в Националния музей на образованието
Уникална изложба в Националния музей на образованието / www.sxc.hu

Интересна изложба нареди Националният музей на образованието в Габрово за 15 септември. Тя включва 40 училищни уреди и апарати, които са били използвани в учебния процес в периода от 70-те години на ХIХ век до наши дни.

Снабдяването на училищата преди Освобождението с учебни пособия става главно чрез дарения на местни родолюбци. Внасят се от чужбина единични бройки - карти, глобуси и уреди. През 1872 година със закупени от Виена уреди и апарати е създаден първият пълен физически кабинет в Габровската гимназия. След Освобождението от османско иго за нуждите на новооткритите класни се внасят от европейски страни много училищни уреди и пособия.

От 1884 година се слага началото на организираното доставяне на училищни уреди и апарати. Снабдяването става чрез Министерството на просвещението, което поддържа връзка с редица водещи европейски производители. Някои уреди се изработват и в България - в технически работилници, във висшето училище и от учители ентусиасти. Сполучливото техническо изпълнение, издържаният им естетически вид и качествена изработка са ги правили в миналото необходими и желани нагледни средства, а днес те са ценни музейни експонати.

Други новини от Габрово