Израел ще реагира на Турция с кюрди и арменци
Израел ще реагира на Турция с кюрди и арменци / снимка: Reuters

Израел е разработил план спрямо Турция, която през последните дни разгърна дипломатическо настъпление срещу него. Позовавайки се на източници от министерството на външните работи, в. "Йедиот Ахронот" пише, че Израел е готов да реагира на враждебната политика на Турция с помощта на арменците и кюрдите.

Ергодан (турският премиер Реджеп Ердоган) трябва да разбере, че антиизраелските действия няма да останат без отговор, заяви израелският външен министър Авигдор Либерман.

Информацията във вестника се появи след публикации в турския печат за новата морска стратегия на Турция, наречена "План Барбароса". Според замисъла на Анкара край границите на Израел значително ще се засили присъствието на турския флот. За това дори се планирало да се изтеглят част от корабите от Черно море и Мраморно море и да се отправят в Средиземно море.

Израел планира да отговори на това, като засили контактите с арменското лоби в Конгреса на САЩ, с цел да бъде признат арменският геноцид и да подкрепи Ереван в неговите неофициални претенции за планината Арарат, изтъква в. "Йедиот Ахронот". Съответните предложения Либерман щял да направи на водачите на арменското лоби още през септември по време на посещението си в САЩ, допълва БГНЕС.

Освен това Израел може да разшири контактите си с Кюрдската работническа партия (ПКК) - организация, която Турция е обявила за терористична. Израел разглежда възможността да сътрудничи с ПКК и да я подкрепи във всички възможни сфери, пише в. "Йедиот Ахронот".

ПКК вече няколко десетилетия води въоръжена борба срещу турската държава за автономия на югоизточните райони на страната с кюрдско население. За Анкара арменският и кюрдският въпрос са извънредно болезнени, затова израелският план за ответни действия по отношение на Анкара може да се окаже ефикасен.